czwartek, 30 maja 2013

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru 

Składniki: 
  • 400 g rabarbaru 
  • 1 litr wody 
  • 4 łyżki cukru + cukier do osłodzenia gotowego kompotu 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 1,5 łyżki soku z cytryny 
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy 
Przygotowanie: 


Rabarbar umyć i pokroić w grube kawałki wielkości ok 1 cm. Na dno garnka wsypać cukier i pogrzać go na małym ogniu, aż zacznie lekko brązowieć. Dodać rabarbar i mieszać, aż wszystko zacznie się smażyć przez około 2-3 minuty. Powoli wlać wodę i doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień, dodać cukier waniliowy oraz świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie zamieszać. Ostawić na parę minut. Kompot przelać przelać przez sito do dzbanka i dosłodzić do smaku w razie potrzeby. Następnie udekorować świeżymi listkami mięty i melisy. Podawać schłodzony. 

W upalne dni kompot wyśmienicie smakuje wraz kostkami lodu, świeżą miętą oraz plasterkami cytryny czy pomarańczy. 






sobota, 18 maja 2013

Ciasto z budyniem i rabarbarem


Mogę śmiało powiedzieć,że rabarbar rządzi w większości na blogach kulinarnych jak i na targach warzywnych. Rabarbar uwielbiam chyba tak samo jak truskawki i nie mogę sobie go odpuścić :-) Jak tylko wypatrzyłam go na straganie od razu musiałam zakupić :-) 
Jakiś czas temu wypatrzyłam stronie Moje Wypieki przepis na ciacho z budyniem i rabarbarem. A,że jestem również fanką budyniu w ciastach, postanowiłam ten przepis wypróbować . Wprowadziłam jak zwykle nieco swoich pomysłów jak choćby to,żeby podwoić porcję (wydawała mi się nieco mała ) co moim zdaniem było strzałem w dziesiątkę :-) i upiec ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasto dzięki temu jest nieco wyższe i większe. A i tak szybko znikło ze stołu :)

Składniki na ciasto:
  • 250 g miękkiego masła lub margaryny 
  • 220 g cukru 
  • 4 jajka
  • 300 g mąki
  •  1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego 
  • 400 g obranego i pokrojonego w grubą kostkę rabarbaru
  • kilka łyżek brązowego cukru - do posypania rabarbaru 
  • cukier puder do oprószenia ciasta- niekoniecznie 
Składniki na masę budyniową:
  • 4 płaskie łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 3-4 łyżki cukru 
  • 350 ml mleka
  • 1 duża łyżka masła
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
Ciasto należy zacząć od przygotowania masy budyniowej, która zdąży ostygnąć. Z 350 ml mleka odlać ok 150 ml, pozostałą część na małym ogniu zagotować.W 200 ml mleka rozrobić proszek budyniowy wraz z cukrem, rozrobione wlać do wrzącego mleka, zmniejszyć ogień i gotować wszystko razem, cały czas mieszając tak by nie powstały grudki (najlepiej trzepaczką do ubijania). Zdjąć z palnika i dodać dużą łyżkę masła wraz z ekstraktem z wanilii i wszystko wymieszać. Tak przygotowaną masę budyniową, przykryć folią spożywczą (żeby nie powstał kożuch) i odstawić na bok do wystygnięcia.

Przygotowanie ciasta: Miękkie masło lub margarynę umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę, dodać cukier i utrzeć na gładką masę. Dodawać jajka,jedno po drugim cały czas miksując, a następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia,sodę i proszek budyniowy i wszystko krótko wymieszać, do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto podzielić na 2 części (60 /40). Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie większą część ciasta rozprowadzić dokładnie na jej dno. Następnie równo rozprowadzić przestudzoną masę budyniową. Na tak rozprowadzony budyń rozprowadzić dokładnie drugą część ciasta, tak by w masa została w całości pokryta. Na wierzch wyłożyć rabarbar pokrojony z grubą kostkę (wcześniej obrany) i obficie posypać brązowym cukrem. 

Ciasto piec w 170 stopniach ok 50-60 minut. Wszystko zależy od piekarnika, moje ciasto było gotowe po 50 minutach,a i tak spód lekko się spiekł, tak więc pod koniec pieczenia trzeba sprawdzać suchym drewnianym patyczkiem,czy jest już upieczone. 

Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem, choć nie jest to konieczne gdyż ciasto samo w sobie jest słodkie.
Smacznego :-)


wtorek, 14 maja 2013

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami



lasagne

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami 

czyli klasyka gatunku, która zniknie z Waszego talerza szybciej niż przypuszczacie :-) 
Nieco pracochłonna, jednak warta poświęcenia. 


Składniki dla 4-5 osób:
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 60-70 dkg pieczarek
  • 2-3 cebule
  • 1 puszka pomidorów bez skórki lub 2-3 świeże pomidory 
  • 1 duży słoiczek koncentratu pomidorowego
  • około 400 ml wody 
  • kilka ząbków czosnku
  • opakowanie makaronu lasagne (ilość potrzebna uzależniona jest od wielkości naczynia żaroodpornego)
  • 40 dkg twardego żółtego sera nadającego się do utarcia 
  • sól, pieprz, suszone oregano i bazylia
  • papryczka chili (ilość wg uznania)
  • olej do smażenia
1. Przygotowanie farszu:
Na dużej, głębokiej patelni (wok) lub w dużym rondlu rozgrzać odrobinę oleju.  Mięso podsmażyć wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulą.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do smażącego się mięsa. Papryczkę chili (ilość wg uznania- ja dałam 1/4 średniej wielkości), pokroić w drobne paseczki i dodać do smażenia. Wszystkie składniki należy co jakiś czas mieszać, tak by nie przywarły do patelni. Do tego dodać puszkę pomidorów wraz z zalewą,  w przypadku jeżeli używamy świeże pomidory wcześniej należy je sparzyć i obrać ze skórki. Następnie koncentrat pomidorowy i wodę.  Doprawić solą,świeżo zmielonym pieprzem, suszone oregano i świeżą bazylią. Wszystko poddusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Tak przygotowany sos odstawić. 

2. Na małej patelni,podsmażyć umyte,obrane i pokrojone pieczarki, lekko doprawić solą i pieprzem i również odstawić na bok. 

3.W osobnym naczyniu utrzeć ser żółty na tarce o drobnych oczkach.

4.W między czasie przygotować beszamel wg przepisu poniżej:

Sos beszamelowy:
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • 3 szklanki mleka
  • przyprawy: świeżo utarta gałka muszkatołowa,pieprz, sól 
Masło z mąką na małym ogniu podgrzać na małym ogniu, aż masło się rozpuści i chwilkę pogotować (aż masło zacznie lekko bulgotać).Dodać mleko i przyprawy. Gotować nadal na małym ogniu ok 10-15 minut , cały czas mieszając trzepaczką do ubijania piany, aż sos zacznie gęstnieć. Beszamel powinien być puszysty i delikatny. 


Tak przygotowane wszystkie składniki są gotowe do przygotowania lasagne. 
Naczynia żaroodpornego smarujemy lekko olejem, a następnie wylewamy sos beszamelowy w ilości, która pozwoli pokryć całe jego dno. Następnie układamy surowe płaty makaronu, jeden koło drugiego. Przekładamy sosem z mięsem mielonym aż powstanie kolejna warstwa. Pieczarkami i posypujemy świeżo utartym serem.Następnie położyć drugą identyczną warstwę. Przekładać aż do wykorzystania wszystkich składników jednak górę zawsze kończymy warstwą makaronu polaną dużą ilością beszamelu, co pozwoli iż makaron nie będzie twardy. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką od niego lub gdy nie posiada jej to folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem, po tym czasie ściągnąć pokrywę naczynia lub folię i zapiekać jeszcze kolejne 10-15 minut. 

Próbowałam wielu przepisów jednak ten jak dla mnie jest przepyszny i nie rozpada się. Aby lasagne trzymała się w jednym kawałku, najlepiej po upieczeniu zostawić ją pod przykryciem jeszcze ok 20 minut w piekarniku. 

Smacznego :-) 



sobota, 11 maja 2013

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Wiosenne ciasto z truskawkami

Składniki:
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody 
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 6 jajek
  • 1 1/2 szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • cukier waniliowy 
Ciasto z truskawkami

Wykonanie: 
Żółtka oddzielić od białek , następnie utrzeć je na gładką masę z cukrem. Dodać cukier waniliowy, powoli mąkę, proszek do pieczenia, wodę i powoli miksować. Następnie do masy wlewamy olej i wszystko łączymy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Wszystko lekko wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.Na wierzch układać truskawki lub inne owoce sezonowe czy też mrożone.  Pieczemy ok 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. 

Do ciasta idealnie pasują truskawki, maliny brzoskwinie czy też inne sezonowe owoce. Po upieczeniu ciasto można posypać lekko cukrem pudrem, choć to nie jest konieczne. 

Smacznego :-) 




piątek, 10 maja 2013

Chili Con Carne

Chili Con Carne

Chili Con Carne na bogato;)

Chili con carne to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, swój rodowód wywodzące z Teksasu (w czasie gdy był on jeszcze stanem hiszpańskim, a potem meksykańskim). Jego przygotowanie jest proste i mało pracochłonne, samo danie zaś jest pyszne i bardzo pożywne. 
Chile con carne to po hiszpańsku tyle, co "papryki z mięsem"...



Składniki dla 4-6 osób:
  • 750g mielonego mięsa wołowego lub wołowo- wieprzowego 
  • 2 drobno posiekane papryczki chili 
  • 4 posiekane ząbki czosnku 
  • 2 duże cebule pokrojone w kostkę 
  • 2 duże czerwone papryki, pokrojone w kostkę 
  • 2 puszki pomidorów bez skórek (ok.800 g), pokrojonych w kostkę (razem z zalewą)
  •  1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
  •  2 łyżeczki cukru 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku 
  • sól 
  • świeżo zmielony czarny pieprz 
  • pieprz cayenne 
  • 250 ml wywaru z wołowiny lub warzywnego 
  • 1 puszka czerwonej fasoli “kidney”, odsączonej z zalewy 
  • 1 puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy 
  • natka pietruszki 
  • tarty żółty ser do posypania

Sposób przygotowania:

 Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę, posiekany lub zmiażdżony czosnek i papryczkę chili - podsmażamy do momentu, aż papryka zmięknie. Następnie dodajemy pomidory, bulion,  przecier pomidorowy, cukier oraz przyprawy- oregano, kumin, sól, pieprz, słodką paprykę.  Całość mieszamy i  gotujemy na średnim ogniu, aż płyn się zredukuje. Na końcu dodajemy fasolę i  kukurydzę, dusimy na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Na koniec doprawiamy wszystko świeżymi ziołami i mielonym cayenne.
Opcjonalnie- podajemy posypane startym żółtym serem. 

Chili con carne można serwować z ryżem (najlepiej basmati;), chlebem, jak również z plackami z tortilli.

Jeżeli chcemy by potrawa była naprrawdę ostrrra, nie usuwamy z papryczki chili przez posiekaniem nasion i dajemy więcej pieprzu cayenne, z kolei jeśli ma być łagodniejsza, np. dla dzieci, dajemy pół małej papryczki z  usuniętymi nasionami.
Smacznego! :)

  

Chili Con Carne

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...