wtorek, 20 sierpnia 2013

Ciasto z brzoskwiniami



Kolejna nieco urozmaicona wersja letniego ciasta , tym razem z brzoskwiniami :-) 


Składniki : 

  • 6 jajek 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 150 g jogurtu naturalnego 
  • 1 1/2 szklanki cukru 
  • małe opakowanie cukru pudru 
  • 2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia 
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1/2 - 1 kg  świeżych  brzoskwini 
  • cukier puder do oprószenia - nie jest konieczny, ilość wg. uznania
Wykonanie : 

Żółtka oddzielić od białka , a następnie utrzeć na gładką masę wraz z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. Kolejno dodawać porcjami mąkę, proszek do pieczenia , sodę oczyszczoną i delikatnie ucierać.  Następnie dodać jogurt naturalny i na małych obrotach miksera wymieszać. Do tak przygotowanej masy powoli wlewamy olej i delikatnie mieszamy. Z odstawionych wcześniej białek, ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywno pianę dodajemy do całości . Tak przygotowane ciasto , wykładamy na prostokątną blaszkę wysmarowaną wcześniej margaryną i oprószoną bułką tartą. Na wierzch układamy obrane i pokrojone w większe kawałki brzoskwinie. Do lekko nagrzanego piekarnika , wstawiamy ciasto i pieczemy przez ok 40-45 minut w temperaturze 170 stopni . Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku jest upieczone. Po wystygnięciu można oprószyć lekko cukrem pudrem - oczywiście nie jest to konieczne. 

Smacznego :-) 

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...