czwartek, 28 listopada 2013

Lazanki z białej kapusty

Łazanki z białej kapusty z dodatkiem pieczarek 


Łazanki z białej kapusty 

Do tej pory łazanki jadałam u mojej Mamy tym razem przygotowałam je sama i przyznam szczerze wyszły przepyszne :-)  Z pewnością są bardzo pożywne , idealne na jesienną porę. Do tej pory wydawało mi się ,że są bardzo pracochłonne , ale to zupełnie nieprawda , przygotowanie ich zajęło mi dokładnie tyle samo co przygotowanie innych tego typy dań. 

Składniki:

3/4 średniej białej kapusty 
500 g pieczarek 
250 g makaronu łazanki 
2 średnie cebule 
kawałek średniej kiełbasy lub mięso z zupy ( można pominąć) 
sól, pieprz do smaku 

Łazanki z białej kapusty- wykonanie: 

Kapustę drobno poszatkować. Wrzucić do gotującej się w dużym garnku wody , lekko posolić. Gotować do miękkości , od czasu do czasu mieszając. 
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Pieczarki umyć i pokroić w większą kostkę i dodać do smażącej się cebuli. Kiełbasę lub mięso , które pozostało nam z wcześniej ugotowanej zupy możemy pokroić w większą kostkę i również obsmażyć. Oczywiście składniki mięsne możemy w łazankach pominąć , nie są one głównym składnikiem tego dania , jednak z pewnością je urozmaicą. 
Makaron ugotować wg. wskazówek na opakowaniu. 
Ugotowaną kapustę odcedzić i wycisnąć z nadmiaru wody. Usmażone pieczarki, cebulę i mięso przełożyć do dużego garnka, dodać ugotowaną kapustę i makaron. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i chwilkę podsmażyć , doprawić solę i świeżo zmielonym pieprzem. 

Smacznego :-) 




czwartek, 21 listopada 2013

Buraczki na zimę




Buraczki na zimę

Składniki:
  • 5 kg buraków - utartych na średnich oczkach
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki soli
Wykonanie:

  • buraki umyć i wraz z ogonkami umieścić ciasnow dużym garnku
  • zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu około godziny,do miękkości
  • po ugotowaniu zalać zimną wodą i obrać  (wtedy dużo łatwiej je się obiera)
  • buraki zetrzeć na tarce o średnich oczkach , ja przy takiej dużej ilości warzyw najczęściej używam  maszynkę z nakładką do szatkowania.
  • z podanych składników przygotować zalewę : ocet ,cukier , sól chwilkę pogotować.
  • buraki nakładać do sparzonych słoików i zalewać  przygotowaną zalewą octową,
  • pasteryzować ok 15-20 minut od momentu zagotowania.




sobota, 9 listopada 2013

Pyszne ciasto dyniowe



Ciasto z dyni


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej 
  • 250 g puree dyniowego 
  • 4 jajka
  • 200 g cukru 
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki sody 
  • spora szczypta soli 
  • 200 g roztopionej margaryny 
  • 2-3  łyżki soku ze świeżo wyciśniętej  pomarańczy
  • skórka pomarańczowa może być z tego przepisu  


Wykonanie: 

Margarynę roztapiamy. Jajka ubijamy na gładką masę wraz z cukrem i dodajemy przestudzoną roztopioną margarynę , a także świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy .Delikatnie mieszamy. Dodajemy powoli mąkę,przyprawy,proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, skórkę pomarańczową ,wszystko cały czas miksując. Na samym końcu dodajemy powoli przygotowane wcześniej puree dyniowe. Mieszamy. 
Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy lekko bułką tartą. 
Ciasto pieczemy ok 45-60 minut , sprawdzając patyczkiem czy środek jest upieczony,  w temperaturze 180 stopni. 





Polewa: 

125 g serka typu philadelphia
50 g miękkiego masła
4 łyżki cukru pudru
otarta skórka z cytryny 
sok ze świeżo wyciśniętej cytryny 

Ubijamy serek wraz masłem, cukrem puderem ,skórką i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.Powstałą masę rozsmarowujemy na cieście i jego bokach . Ciasto wstawiamy do lodówki , aż do stężenia. 



Smacznego :-) 

Przepis został zaczerpnięty z bloga  i nieco zmodyfikowany.

wtorek, 5 listopada 2013

Gulasz wieprzowy



Gulasz...klasyczne danie większości Polaków, choć pochodzi z Węgier. Sposobów na jego przyrządzenie jest mnóstwo, każdy kucharz i gospodyni domowa ma własną metodę.
postanowiłem jednak dzisiaj z tym przyrządzaniem gulaszu nieco pokombinować- byle tak, by nie PRZEkombinować...:)
Efekt okazał się być więcej niż zadowalający, zatem przepis za pamięci zapisuję, i na blogu czym prędzej się nim dzielę, mam nadzieję że tym którzy postanowią go zastosować-  będzie smakować:)))

To właściwie dwa przepisy w jednym- na gulasz klasyczny, i w wersji węgierskopodobnej;)


Składniki:


  • 500g mięsa wieprzowego, np. łopatki lub chudej karkówki
  • 300g mięsa wołowego, najlepiej pręgi, ew. udźca lub goleni
  • 3 duże cebule
  • 1 średnia marchewka
  • 500ml bulionu wołowego
  • 250ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • koncentrat można zastapić sosem pomidorowym wg tego przepisu
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • pół łyżeczki mielonego chili, lub pół niewielkiej papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • mąka do zagęszczenia
  • olej do smażenia
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kminek mielony, sól, pieprz


Przygotowanie:

Mięso czyścimy z błon i nadmiaru tłuszczu, płuczemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w dość grubą kostkę ok. 2cm i obsmażamy z obu stron na oleju na dość dużym ogniu, by zamknąć pory, ale także lekko zrumienić na złoty kolor.
Cebulę kroimy w półksiężyce lub kostkę i krótko smażymy do zeszklenia na tej samej patelni.
Całość przekładamy do rondla, podlewamy 500ml bulionu wołowego, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, ziele angielskie i liść laurowy, i gotujemy/dusimy na małym ogniu aż do miękkości mięsa.
Celowo nie podaję czasu gotowania, zależny jest on od rodzaju użytego mięsa a nawet tego czy krowa była młoda czy stara;) Każdy zabierający się za gotowanie swój rozum przecież ma- w trakcie sprawdzamy i dusimy dotąd, aż mięso będzie miękkie- ale nie rozlatujące się;)
W trakcie w razie potrzeby podlewamy szklanką wody, albo i drugą.
Mniej więcej w połowie duszenia dolewamy szklankę czerwonego, wytrawnego wina, dodajemy słodką paprykę. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy,  pozostałe przyprawy oraz drobno posiekany (ew. zmiażdżony w prasce) czosnek.

I na koniec- mamy dwie możliwości...

Jeśli chcemy uzyskać gęstszy gulasz o szlachetnym, ciemnym kolorze- na suchej patelni i na małym ogniu delikatnie rumienimy mąkę, często mieszając, by nie przypalić, następnie dokładnie mieszamy z połową szklanki wody, tak by nie było grudek, i powoli, mieszając, dodajemy do gulaszu.
W tej wersji spokojnie można się też obyć bez dodawania wcześniej koncentratu pomidorowego i papryczki chili- gulasz będzie miął typowo "mięsny", klasyczny smak.

Jeśli natomiast lubimy klimaty kuchni węgierskiej- nie żałujemy koncentratu (albo i dodatkowo rozbitych widelcem pomidorów z puszki), chili lub ostrej papryki, a na koniec, zamiast mąki, zagęszczamy sos śmietaną 18%, oczywiście uprzednio go ostudzając, i po wymieszaniu podgrzewając jeszcze raz.

Co kto lubi...;) Na zdjęciu w mojej wersji dodatkowo, oprócz marchewki, wkrojone dwie czerwone papryki, wersja naturalnie węgierska z papryką, chili i koncentratem;)




Smacznego!






niedziela, 3 listopada 2013

Dyniowe muffinki

korzenne muffinki dyniowe 

Dyniowe muffinki 

Przepis pochodzi z bloga "Kwestia smaku" z lekkimi moimi zmianami :-) wyszły pycha. 

Składniki na ok  12 sztuk:


  • 150 g margaryny lub masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • kandyzowaną skórkę pomarańczową może być z tego przepisu
  • 3/4 szklanki purée z dyni 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 duże jajka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczytpa soli
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g zmielonych płatkich migdałowych 
  • 50 g gorzkiej czekolady o zawartości ok 80 % kakao

Wykonanie:

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, piekarnik nagrzać do 170 stopni. Margarynę roztopić w małym rondelku, dodać cynamon, utartą gałkę muszkatołową , kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wszystko chwilkę pogotować. Dodać purée z dyni i pogotować wszystko jeszcze ok 1 minuty.
Odstawić z ognia i dodać cukier , wszystko zamieszać. W międzyczasie przygotowujemy  składniki suche. Dodajemy do purée z dyni odmierzoną wcześniej mąkę ziemniaczaną  i mieszamy na jednolitą masę. Dodawać kolejno jajka za każdym razem dokładnie i energicznie wymieszać następnie : proszek do pieczenia, sól, sodę oczyszczoną , mąkę pszenną, wiórki kokosowe i płatki migdałowe i wszystko znów mieszamy energicznie na jednolitą masę , tak by nie powstały grudki. Tak przygotowaną masę nakładamy do przygotowanych papilotek, do około 3/4 wysokości do każdej z nich dodajemy spory kawałek gorzkiej czekolady. Muffinki pieczemy ok 20-25 minut , do suchego patyczka. Po upieczeniu, studzimy na kratce - a następnie możemy je jeszcze oprószyć cukrem pudrem - choć ja tego już nie zrobiłam - gdyż muffinki jak dla mnie i tak są słodkie. 

Polecam :-) 


piątek, 1 listopada 2013

Zupa fasolowa

zupa fasolowa


Zupa fasolowa 

Fasolowa to idealna jesienno-zimowa, mocno sycąca , rozgrzewająca zupa.


Składniki:
  • skrzydełko z indyka
  • 30-40 dkg małej fasoli jaś
  • 2 marchewki 
  • kawałek selera "korzeń"
  • gałązkę selera naciowego 
  • 1-2 małe pietruszki 
  • 3-5 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki masła
  • łyżka mąki
  • ewentualnie kostka rosołowa
  • ząbek czosnku 
  • świeża pietruszka 
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kminek, sól, pieprz mielony, majeranek, maggi. 
  • ok 2 l wody 
Wykonanie: 

Uwaga, mięso i fasolę gotujemy w dwóch osobnych garnkach.

Fasolę wypłukać i namoczyć przez całą noc. Na drugi dzień wypłukać ponownie i przełożyć do garnka z lekko osoloną wodą , gotować do pół miękkości (ok 30-40 minut). 
W drugim garnku włożyć mięso i zalać wodą, zagotować , a następnie zmienić wodę na nową lub zebrać szumowiny. Dodać liść laurowy , 2 ziarenka ziela angielskiego , ziarenka pieprzu ,odrobinę soli. 
Marchew pokroić w plasterki, selery i pietruszkę w większe kawałki. Dodać do skrzydełka i gotować  do miękkości mięsa. W między czasie obrać ziemniaki i pokroić w grubszą kostkę , dodać do gotującej się zupy. 
Kiedy fasola będzie już ugotowana , odkładamy ok. 1/4 , a pozostałość wraz z wywarem spod niej dodajemy do gotującego się mięsa wraz z warzywami. Pozostałą fasolkę miksujemy na gładką masę , a następnie dodajemy do gotującej się zupy. Dokładnie wszystko mieszamy. 
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę , rumienimy na patelni na jednej łyżeczce masła , kiedy cebula będzie złota , dodajemy łyżkę mąki i pozostałość masła., wszystko razem chwilę smażymy ,aż zbrązowieje uważając przy tym by się nie przypaliło.Dodajemy do zupy fasolowej i wszystko mieszamy. Ja zawsze do mąki dodaję trochę wywaru z zupy , mieszam i dopiero łączę z zupą , dzięki temu nie powstaną grudki . Zupę przyprawiamy maggi , solą , świeżo zmielonym pieprzem i pozostałymi przyprawami wg. uznania. 
Doprawiać można w trakcie gotowania czy też jak ktoś woli pod sam koniec. 

zupa fasolowa

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...