czwartek, 12 czerwca 2014

Domowy dżem truskawkowy



Dżem truskawkowy - najprostszy 

dżem truskawkowy 
Składniki:

  • 4 kg truskawek 
  • sok z wyciśniętej cytryny 
  • 2 i 1/2 opakowania cukru żelfix 3:1

Przygotowanie: 
  • Rozpoczynamy od dokładnego umycia i obrania ze szypułek truskawek , kroimy je na pół i wrzucamy do dużego garnka
  • myjemy cytrynę i wyciskamy z niej sok 
  • rozgotowujemy truskawki ,tak by pozostały w nich większe kawałki (nam taki dżem najbardziej smakuje) , co jakiś czas mieszając 
  • im dłużej gotujemy tym dżem będzie gęstszy , ponieważ odparowuje sok z truskawek
  • dodajemy sok z cytryny , cukier żelfix i wszystko dokładnie mieszamy 
  • gotujemy jeszcze razem dosłownie chwilkę , a następnie gorący jeszcze dżem nakładamy do świeżo wyparzonych słoików. 
  • dżemu nie musimy już pasteryzować

środa, 11 czerwca 2014

Biszkopt ptasie mleczko z truskawkami i galaretką





Ptasie mleczko z truskawkami i galaretką 

Tym razem coś na lekkiego na słodko, idealnego na tak upalne dni :-)

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka 
  • 12 dkg cukru
  • 16 dkg mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić białka na sztywną pianę z odrobiną soli, dodać do ubitego białka cukier oraz żółtka. Następnie ubić wszystko na jednolitą masę , dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać na tortownicę (obłożoną folią lub papierem do pieczenia). Piec ok 25 minut w temperaturze 170 stopni. 



Składniki na ptasie mleczko: 

  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 
  • 3 galaretki w różnych kolorach 
  • 2 galaretki truskawkowe 
Rozpuścić osobno 3 galaretki każdą w 250 ml wody (szklanka). Pozostawić do stężenia (gęstość śmietany). Mleko skondensowane podzielić na 3 części , każdą z części ubić i dodać tężejącą galaretkę , a następnie wylewać na biszkopt. Czynność powtarzać z każdą z części. Następnie na ostatniej piance ułożyć umyte i pokrojone truskawki. 
Truskawkowe galaretki rozpuścić w 750 ml wody i pozostawić do stężenia ,a następnie wylać na wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawić do lodówki , najlepiej na całą noc. Smacznego :-)



niedziela, 1 czerwca 2014

Knedle z truskawkami


knedle z truskawkami



Coś pysznego i słodkiego dla tych małych i dużych dzieci z okazji dzisiejszego święta :-) 



Knedle z truskawkami 

Składniki: 
  • ok 600-700 g ugotowanych ziemniaków 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 1 większe jajko 
  • po szczypcie soli i cukru
  • ok 500-600 g truskawek 


Wykonanie:

Ugotować obrane ziemniaki i przestudzić , a następnie przecisnąć przez praskę. 
Na podsypaną mąką stolnicę przełożyć ziemniaki , zrobić w nich dołek i dodać mąkę , jajko , szczyptę soli i cukru. Składniki dokładnie wymieszać dłońmi i wyrobić energicznie ciasto. 
Powinno być jednolite i lekko klejące. Uformować z ciasta grube wałki, pociąć nożem na kawałki i formować okrągłe placuszki. Do środka dodawać truskawkę i formować kulki. 
Jeśli truskawki są zbyt duże można dodawać po pół. Zagotować wodę w większym garnku , lekko osolić i wrzucać knedle. Knedle gotować dwie-trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Czas gotowania zależy od wielkości knedli. Po ugotowaniu wyciągać łyżką cedzakową , a następnie podawać np. ze śmietaną i cukrem , śmietaną i zmiksowanymi truskawkami , czy też innymi ulubionymi składnikami. Pychotka :-) 

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...