sobota, 8 listopada 2014

Papryka faszerowana mięsem ryżem i warzywami

papryka faszerowana
Składniki


  • 8-10 papryk ( podobnej wielkości ,u mnie akurat czerwone )
  • szklanka ugotowanego ryżu
  • 600 g mielonego mięsa
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 1/2 puszki czerwonej fasolki 
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 
  • pęczek pietruszki 
  • 1 większa cebula
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz
  • tymianek 
  • papryka słodka mielona 
  • oliwa z oliwek
  • szklanka bulionu
Ryż gotujemy na półtwardo. Cebulę wraz z czosnkiem siekamy w kostkę i podsmażamy,aż  lekko się przyrumienią. Dodajemy mięso mielone i chwilkę razem smażymy. Dodajemy wcześniej ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy , czerwoną fasolkę oraz kukurydzę i wszystko razem mieszamy. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem , słodką papryką oraz tymiankiem. Pęczek pietruszki siekamy drobno i również dodajemy go do przygotowanego farszu. Z papryk odkrawamy delikatnie górę tak by nam się nie rozpadła, środki drążymy. Farsz nakładamy do wydrążonych papryk i układamy w naczyniu żaroodpornym ,  na dno którego dodajemy odrobinę bulionu. Papryki pieczemy w temp. 180 stopni ok 45-60 minut.
SMACZNEGO :) 

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...