niedziela, 26 kwietnia 2015

Kotleciki rybne

kotleciki rybne
Kotleciki rybne

Kotleciki rybne to fajna alternatywa dla klasycznych „mielonych”.

Składniki:
  • 1 kg filetów ulubionej ryby np. dorsz , mintaj 
  • 1 czerstwa bułka
  • bułka tarta do panierowania 
  • 1/2 szklanka mleka
  • 1 jajko 
  • 1 cebula 
  • koperek 
  • szczypiorek 
  • czosnek 
  • przyprawy : sól i pieprz, odrobina maggi 
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania : 

Rybę oczyścić z ewentualnych ości. Zmielić w maszynce dwukrotnie na jednolitą masę. Bułkę namoczoną wcześniej w mleku przynajmniej przez godzinę, odcisnąć i dodać do masy rybnej. Cebulkę posiekać w drobną kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu na złoty kolor i dodać do masy. 
Wbić jedno jajko, doprawić solą , pieprzem ,odrobiną maggi, koperkiem , czosnkiem (zmiażdżonym w prasce) i szczypiorkiem.. Uformować kotleciki , obtoczyć w bułce tartej i smażyć na niewielkim ogniu. 
kotleciki rybne

Można podawać je z sosami, sadzonym jajkiem z dodatkiem sałaty czy pomidorów.

Smacznego :-) 



piątek, 24 kwietnia 2015

Polędwiczki wieprzowe z grzybami

polędwiczki wieprzowe


Dokonując przeglądu zamrażalnika znaleźliśmy ładną, nieco zapomnianą polędwiczkę wieprzową, jak również woreczek zamrożonych grzybów leśnych z ubiegłorocznych zbiorów. Najwyższa pora była zatem, by coś z nich skonstruować...:)


Polędwiczki wieprzowe z grzybami


Składniki:

  • 500g polędwiczek wieprzowych
  • 200g grzybów leśnych
  • 2 cebule
  • bulion wołowy- kostka
  • 150 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki stołowe śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy:  pieprz, sól, tymianek, papryka czerwona, sos sojowy
  • olej do smażenia

Wykonanie : 
Polędwiczki kroimy na plastry ok. 1cm szerokie, delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i marynujemy na min. godzinę w 100ml czerwonego wina.
Następnie obsmażamy na dużym ogniu z obu stron przez kilka minut na złoty kolor. Pozostałą winną marynatę zachowujemy.Na tej samej patelni podsmażamy dwie cebule pokrojone w drobną kostkę (do zeszklenia), nastęnie podsmażamy również przez kilka minut grzyby.
W garnku kostkę rosołową rozpuszczamy w 500ml wody, dodajemy zachowaną marynatę, cebulę, grzyby i polędwiczki, i przyprawiamy- czosnkiem zmiażdżonym w prasce, pieprzem, solą, tymiankiem i czerwoną papryką, dodając też łyżkę stołową sosu sojowego.
Całość dusimy na małym ogniu przez 25-30 minut, w trakcie dodając jeszcze 50 ml czerwonego wina, a pod koniec duszenia 2 łyżki śmietany.

Gotowe! Pycha:)



wtorek, 21 kwietnia 2015

Sos tatarski



Sos tatarski, smaczny i lubiany przez Polaków, przygotować jest niezwykle łatwo. Istnieje też duża dowolność jeśli chodzi o składniki i ich proporcje do niego używane, zależne od indywidualnych smaków i gustów. Jedyne, bez czego porządny sos tatarski obejść się nie może żadną miarą, to: grzybki marynowane, ogórki kiszone i majonez. Co do reszty składników, przepisów jest wiele.
Oto moja propozycja:

Składniki:

  •  nieduży słoiczek leśnych grzybów marynowanych (ew. pieczarek)
  •  dwa duże ogórki kiszone (ew. konserwowe)
  • dwie solidne łyżki stołowe majonezu (tylko Kielecki!) 
  •  2 jajka ugotowane na twardo
  •  kilkanaście cebulek marynowanych perłowych
  • kilka pędów szczypiorku
  • łyżka stołowa śmietany 18%
  • łyżka stołowa jogurtu naturalnego
  • łyżeczka gładkiej, niezbyt ostrej musztardy
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  •  łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku


Grzybki, ogórek, cebulkę, jajka i szczypiorek kroimy bardzo drobno (lub lepiej, używamy do tego rozdrabniacza). Dodajemy majonez, śmietanę, jogurt, musztardę, miód i sok z cytryny, mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Gotowe!

Przed spożyciem odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka, a lepiej kilkanaście godzin, by smaki się połączyły i przeniknęły.


Smacznego!:)

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...