piątek, 6 listopada 2015

Łosoś zapiekany w cieście francuskim

Łosoś, ryba ze wszech miar szlachetna, ma to do siebie, że niezależnie od tego, jak się go przyrządzi,
w zasadzie na pewno będzie smakował...
Tym niemniej warto od czasu do czasu spróbować przygotować go w sposób mniej oczywisty, oryginalny, z dodatkowymi, ciekawymi nutami smakowymi.
Oto nasz sprawdzony przepis na przepysznego łososia w cieście francuskim:

Składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego
  • 2 kawałki łososia po ok. 200g
  • 200 gramów szpinaku
  • 100g sera feta
  • 100ml śmietany 18%
  • duża, czerwona papryka
  • suszone pomidory w oleju
  • zielone oliwki
  • 200g sera mozarella
  • oliwa z oliwek do posmarowania ciasta
  • białko 1 jajka
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, czosnek, przyprawy do smaku


Przygotowanie:

Szpinak podgrzewamy z rozkruszonym serem feta i śmietaną, mieszając do połączenia składników, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość nie może być zbyt rzadka, w razie potrzeby podgrzewamy dalej do czasu odpowiedniego odparowania wody.

Ciasto francuskie dzielimy na 2 części i rozkładamy na papierze pergaminowym, w razie potrzeby nieco przy tym rozwałkowując. Kładziemy kawałki łososia, posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Pokrywamy je przygotowanym wcześniej szpinakiem, na górę kładziemy paski czerwonej papryki, suszone pomidory i oliwki. Całość spryskujemy oliwą z oliwek i posypujemy startym wcześniej na grubej tarce serem mozarella.



Zawijamy wszystko w ciasto francuskie, łącząc je na brzegach. Następnie smarujemy ciasto białkiem z jajka, w celu pięknego zarumienienia się na złoty kolor, i posypujemy ulubionymi przyprawami,
w naszym przypadku były to oregano, czubryca zielona i czarnuszka.

Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni, podajemy bezpośrednio po upieczeniu.
Jak dla mnie- pyszności, palce lizać....Żona również pochwaliła i sprawiała wrażenie szczerej...:))




Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...