sobota, 31 grudnia 2016

Uniwersalna przekąska- nuggetsy z kurczaka

Nuggetsy z kurczaka


Podczas każdej imprezy, w przerwach pomiędzy tańcami a raczeniem się bardziej lub mniej wyskokowymi trunkami, goście chętnie sięgają po smaczne przekąski, podobnie na wszelkiego rodzaju domówkach i posiadówkach- na stole muszą stać drobiazgi do przekąszania i podjadania;)

Opisany poniżej rodzaj mięsnych kąsków jest również szczególnie lubiany przez dzieci- tak więc również na dziecięce party, a nawet jako danie obiadowe, nadaje się znakomicie.


NUGGETSY Z KURCZAKA- SKŁADNIKI:

- 250 g fileta z kurczaka
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, lub jeden ząbek świeżego
- 2 kromki białego chleba, bez skórki
- 70 g serka kremowego
- 1/3 szklanki mleka
- 1 jajko
- bułka tartej
- olej do smażenia
- 1/2 łyżeczki soli


NUGGETSY Z KURCZAKA- PRZYGOTOWANIE:

1. Chleb namoczyć w wodzie lub mleku.

2. Kurczaka zmielić w maszynce na małych oczkach, dodać sól i czosnek, wymieszać.

3. Chleb odcisnąć, dodać do kurczaka wraz z serkiem i mlekiem, wymieszać.

4. Formować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego), delikatnie spłaszczać każdą kulkę od góry aby uformować nuggetsy.

5. Każdego nuggetsa panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.

Nuggetsy z kurczaka


6. W głębokiej patelni rozgrzać olej, smażyć nuggetsy na średnio rozgrzanym, głębokim tłuszczu, aż staną się złocistobrązowe.

Nuggetsy z kurczaka


7. Odsączyć na papierowym ręczniku.

Nuggetsy można podawać jako przystawkę z różnymi dipami (sos tatarski, ketchup, musztarda), lub jako danie główne podawać z purée ziemniaczanym i warzywami.

Smacznego!

Nuggetsy z kurczaka

czwartek, 29 grudnia 2016

Sałatka warstwowa gyros


Sałatka gyros
Zbliża się noc sylwestrowych szaleństw. Poza wszelkiej maści trunkami, których z pewnością nie zabraknie na większości stołów w ten wieczór, musi się też na nich pojawić coś do jedzenia. 
Najlepiej, gdyby potrawy na sylwestrowy wieczór były na zimno, proste w wykonaniu, a przy tym smaczne i
"robiące wrażenie". 
Wszystkie te kryteria spełnia warstwowa sałatka gyros, którą szczerze polecamy!:)

SAŁATKA GYROS- SKŁADNIKI:
-podwójny filet z kurczaka
 -2 czerwone cebule
-7 ogórków konserwowych
 -puszka kukurydzy konserwowej
-średnia kapusta pekińska
-keczup
-jogurt naturalny
-przyprawa gyros

 SAŁATKA GYROS- WYKONANIE:

Filety z piersi kurczaka oraz ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju smażymy na rumiano pokrojone kawałki kurczaka posypane 2 łyżkami przyprawy gyros. Kapustę pekińską drobno siekamy. Odsączamy kukurydzę. Po ostudzeniu mięsa, układamy warstwy sałatki gyros.
W przeźroczystej misce układamy na dnie
kawałki kurczaka,
warstwę keczupu,
warstwę ogórków,
warstwę kukurydzy,
warstwę jogurtu,
warstwę keczupu,
warstwę kapusty pekińskiej.
Na środku smarujemy jogurtem. Polewamy na środku i wokoło keczupem. Sałatkę oprószamy łyżeczką przyprawy gyros.

Sałatka gyros
Pomysł na sałatkę gyros zaczerpnięty ze strony: http://www.ewa-wachowicz.pl/salatka-gyros-tradycyjna-id244.html

piątek, 23 grudnia 2016

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulką

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulką


W pięknym okresie Świąt Bożego Narodzenia na stołach w polskich domach króluje oczywiście karp (choć są tacy dziwacy, np. ja, którym karp przez gardło przejść nie jest w stanie, i na ich użytek pojawiają się jakieś "jadalne" ryby;-) - a to sandacz, a to miętus królewski, czy po prostu dorsz...
Ryba będąca wigilijnym daniem głównym, którakolwiek w tej roli występuje, nie jest jednak często jedyną rybą obecną na stole.
         Tak, oczywiście mam na myśli śledzie- one również bardzo często pojawiają się na wigilijnym stole, jak również przez całą resztę roku bywają obecne w jadłospisie Polaków.

I bardzo słusznie! Bo jest to jedna z najzdrowszych ryb, jakie można kupować i spożywać, a przy tym występuje u nas powszechnie i ma przystępną cenę...

Dzisiaj proponuję śledzie w wersji klasycznej- w śmietanie, z dodatkiem jabłka i cebulki.


ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z JABŁKIEM I CEBULĄ

Składniki:

- 3-4 płaty śledzia, najlepiej matjasa
- 2 słodkie jabłka
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki majonezu (najlepiej oczywiście Kielecki)
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli, szczypta pieprzu
- ew. mleko do namoczenia śledzi

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulką


ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z JABŁKIEM I CEBULĄ- WYKONANIE:

1. Śledzie przekładamy do miski zalewamy wodą, pozostawiamy na 15 minut, następnie osuszamy papierowymi ręcznikami.

UWAGA: jeśli nie lubimy słonych śledzi o wyrazistym aromacie, na wstępie zalewamy je mlekiem i pozostawiamy w nim na kilka godzin.

2. Kroimy na kawałki (najlepiej ukośnie w romby).

3. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny.

4. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jeśli nie przepadamy za jej zbyt intensywnym smakiem- można na sitku przelać ją wrzątkiem.

5. Do jabłka i cebuli dodajemy śmietanę i majonez, mieszamy, doprawiamy do smaku cukrem pudrem, solą i pieprzem.

6. Dodajemy śledzie i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a jeszcze lepiej na dobę.

Gotowe- smacznego!

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulką


środa, 21 grudnia 2016

Świąteczne pierniczki - zabawa dla całej rodziny!

Świąteczne pierniczki




Pierniczki świąteczne 


Pierniczki zawsze przygotowujemy na święta , to świetna zabawa dla całej rodziny :-) Dzieciaki mają mega frajdę przy wykrawaniu kształtów foremkami , jak i przy zdobieniu lukrem :-) Nasz 2,5 letni synek już drugi rok z rzędu asystuje nam przy ich pieczeniu , a później lukrowaniu :- ) Co prawda , później cała nasza kuchnia nadaje się do gruntownych porządków , a synek prosto do wanny , ale najważniejsza jest zabawa :-) I wspólne spędzanie czasu :-) 
Polecam przygotowanie pierniczków od razu z podwójnej porcji bo znikają w oka mgnieniu :-) U nas połowa znikła , zanim je wszystkie polukrowaliśmy. Pierniczki są z dodatkiem drożdży , ale tak naprawdę nie czuć ich zupełnie w smaku , a dzięki nim są mięciutkie już zaraz po upieczeniu. Po upieczeniu najlepiej przełożyć je od razu do metalowej puszki , dzięki temu zachowają swoją puszystość. 



Chłopaki w akcji :-) 


Mój Mały pomocnik :) 
Składniki : 

  • 0,5 kg mąki 
  • 250g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżka sody oczyszczonej 
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyzki miodu 
  • 42 gramy świeżych drożdży 
  • białko do posmarowania pierniczków 
Wykonanie : 
Masło rozpuszczamy wraz z miodem w małym rondelku. Kiedy ostygnie dodajemy pokruszone świeże drożdże , a następnie wszystko razem ucieramy. Suche składniki przesiewamy do robota kuchennego , ja użyłam do wykonania pierniczków Thermomix , ale można je wykonać zwykłym mikserem czy robotem kuchennym. Dodajemy miodowy zaczyn (roztopiony miód , masło i drożdże) , a następnie dodajemy jajka wszystko razem wyrabiamy. 
Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę , gdyby się kleiło trzeba je lekko podsypać mąką. 
Wałkujemy ciasto na grubość ok 4-5 mm.  Foremkami wycinamy kształty pierniczków i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pierniczków smarujemy białkiem. 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 8-10 minut. Po ostygnięciu możemy polukrować pierniczki lukrem i innymi ozdobami. Tak przygotowane będą piękną ozdobą świątecznej choinki :-) 
świąteczne pierniczki


środa, 14 grudnia 2016

Smaki dzieciństwa- blok czekoladowy jak za PRL

Blok czekoladowy


Ten specyficzny, niepowtarzalny smak pamięta z pewnością wielu z Was, szczególnie, jeśli Wasz wiek zaczyna się co najmniej od "3" z przodu...:) W późnym PRL-u, okresie ciągłych deficytów wszystkiego, niejedna mama przyrządzała ten smakołyk swoim pociechom, rekompensując w ten sposób brak wyrobów czekoladowych w sklepach. Również moja mama od czasu do czasu produkowała blok czekoladowy, bo o nim mowa- w tamtym czasie wydawał mi się on niewyobrażalnie pyszny...

W kilkanaście lat później zapytałem ją o przepis na ten specjał i ów przepis zapisałem.

Warto odbyć podróż sentymentalną w świat smaków i aromatów dzieciństwa, i sprawdzić, czy smak z naszych wspomnień jest rzeczywiście tak wspaniały, jakim go zapamiętaliśmy...

BLOK CZEKOLADOWY- SKŁADNIKI:

- pół kostki masła lub margaryny (polecam masło)
- 3 czubate łyżki stołowe kakao
- pół szklanki mleka 3,2%
- szklanka cukru
- 3 szklanki mleka w proszku (sypkie, nie granulowane)
- dodatki wg gustu- np. bakalie, orzechy, kruszone herbatniki

BLOK CZEKOLADOWY- WYKONANIE:

1. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy cukier, kakao i mleko, dokładnie i długo mieszamy dalej podgrzewając, aż zaczną pojawiać się bąbelki.

2. Odstawiamy do przestygnięcia, następnie dosypujemy powoli mleko w proszku, cały czas intensywnie mieszając drewnianą łyżką aż do połączenia składników i eliminacji grudek. Blok powinien mieć gęstą konsystencję, łyżka powinna w nim stać.

3. Dosypujemy ulubione dodatki i całość kolejny raz dokładnie mieszamy. W moim przypadku dodałem rodzynki i całe (nie kruszone) orzechy laskowe.

4. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy, np. keksówki i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Po kilku godzinach blok nadaje się do jedzenia.
Smacznego!






Zakwas na barszcz czerwony

Zakwas na barszcz czerwony 


Prawdziwy barszcz czerwony powinno zrobić się na zakwasie , a już na pewno ten świąteczny. 
Wykonanie samego zakwasu jest bardzo proste , w zasadzie robi się on sam. 
Jest bardzo zdrowy , poprawia pracę jelit , układ odpornościowy więc filiżankę takiego zakwasu powinniśmy wypijać codziennie - samo zdrowie! 


Składniki : 

  • 1-1,5 kg buraków 
  • 1-1,5 l przegotowanej wody 
  • czosnek 3-4 ząbki 
  • ziele angielskie kilka sztuk 
  • łyżkę soli kamiennej 
  • 2-3 liście laurowe
Wodę przegotowujemy i studzimy. Do letniej wody dodajemy sól i mieszamy. W między czasie myjemy buraki , obieramy i kroimy na połówki lub mniejsze kawałki. Wkładamy do kamionkowego naczynia lub dużego szklanego słoja. Czosnek obieramy i dorzucamy do buraków , wraz z pozostałymi przyprawami : ziele angielskie , liść laurowy. Buraki zalewamy przestudzoną osoloną wodą , tak by były wszystkie przykryte. Słój nakrywamy gazą i tak pozostawiamy w ciepłym nieprzewiewnym miejscu. Proces kiszenia potrwa ok 1-1,5 tygodnia. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces kiszenia do zakwasu możemy dodać łyżkę kwasu z ogórków kiszonych lub kapusty. Można również dodać na wierzch słoja skórkę prawdziwego chleba wykonanego na zakwasie. Takie triki przyśpieszą proces kiszenia naszych buraków. 
Jeśli na powierzchni pojawią się podejrzane białe plamki to zbieramy je drewnianą łyżką. Po ukiszeniu zakwas odcedzamy i przelewamy do szklanych słoików , można przechowywać go w lodówce nawet do kilku tygodni. Tak przygotowany zakwas może posłużyć nam do wykonania prawdziwego Wigilijnego barszczu. Możemy również spożywać go samodzielnie do picia jako naturalny probiotyk w jesienno - zimowym okresie. Polecam !

środa, 7 grudnia 2016

Dobry, sprawdzony kapuśniak

kapuśniak 




Składniki :

  • skrzydełko z indyka 
  • marchew;
  • pietruszka
  • kawałek selera;
  • 30-50 dkg kapusty kiszonej 
  • 3-5 ziemniaków
  • cebula
  • 2 łyżeczki masła;
  • łyżka mąki 
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kminek, sól, pieprz mielony, majeranek, maggi. 


Mięso i kapustę gotujemy w dwóch osobnych garnkach. 
Kapustę, jeżeli jest zbyt kwaśna przepłukujemy i kroimy, następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Do tego dodajemy 1 liść laurowy, po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz odrobinę kminku (10 ziarenek). Gotujemy na niewielkim ogniu, aż do miękkości. W drugim garnku gotujemy rosół. Mięso zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, odrobinę soli. Kiedy mięso trochę zmięknie, dodajemy pokrojoną w kostkę marchew , pietruszkę i selera.  Na 10 min. przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Łączenie wywarów. Kapustę z wywarem przelewamy do gotującego się rosołu. Cebulę podsmażamy na łyżce masła , powinna być lekko przyrumieniona. Dodajemy do niej łyżkę mąki , dokładnie mieszamy nadal podmażając. Dodajemy do cebulki i mąki ,2 -3 łyżki kapuśniaku , razem mieszamy i wszystko dodajemy do gotującej się zupy.
Kapuśniak doprawiamy majerankiem, solą , pieprzem ,maggi.
Smacznego :-) 

niedziela, 4 grudnia 2016

Pyszne bułeczki drożdżowe z nadzieniem

Bułeczki drożdżowe 
Bułeczki drożdżowe 


Puszyste bułeczki drożdżowe warto upiec w domu , są tak pyszne że w błyskawicznym tempie znikają , upiekliśmy je popołudniu , a wieczorem już ich nie było :) 
Najlepiej oczywiście smakują zaraz po upieczeniu , świeżutkie , pachnące :) w całym domu unosi się smak drożdży , ten zapach zawsze będzie kojarzył mi się z dzieciństwem , kiedy to babcia co weekend piekła dla nas drożdżowe ciasta czy bułeczki , pychotka :) 

O to przepis :

  • 3 szklanki mąki tortowej 
  • 1/2 szklanki letniego mleka 
  • 5 dkg świeżych drożdży 
  • 100 g margaryny 
  • 2 jajka 
  • cukier waniliowy 
  • 4 łyżki cukru 
Wykonanie :
Mleko lekko podgrzać , do niego w kruszyć drożdże. Margarynę rozpuścić. Jajka , utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wszystkie składniki wlać do mąki , wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i odstawić na ok 30 minut do wyrośnięcie , najlepiej w ciepłe miejsce. 
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Szklanką wykrawać koła na środku kłaść odrobinę powideł , dżemu czy sezonowych owoców. Sklejać brzegi i układać na blaszce , sklejeniem na dół. 
Tak przygotowane bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem , będą błyszczące. 
Bułeczki na wierzchu można również posypać odrobiną kruszonki , ale nie jest to konieczne.

Piec w temperaturze 175 stopni ok 15-20 minut , aż się zarumienią. 

Smacznego :-) 


Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...