Łosoś, ryba ze wszech miar szlachetna, ma to do siebie, że niezależnie od tego, jak się go przyrządzi,
w zasadzie na pewno będzie smakował...
Tym niemniej warto od czasu do czasu spróbować przygotować go w sposób mniej oczywisty, oryginalny, z dodatkowymi, ciekawymi nutami smakowymi.
Oto nasz sprawdzony przepis na przepysznego łososia w cieście francuskim:
Składniki:
Przygotowanie:
Szpinak podgrzewamy z rozkruszonym serem feta i śmietaną, mieszając do połączenia składników, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość nie może być zbyt rzadka, w razie potrzeby podgrzewamy dalej do czasu odpowiedniego odparowania wody.
Ciasto francuskie dzielimy na 2 części i rozkładamy na papierze pergaminowym, w razie potrzeby nieco przy tym rozwałkowując. Kładziemy kawałki łososia, posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Pokrywamy je przygotowanym wcześniej szpinakiem, na górę kładziemy paski czerwonej papryki, suszone pomidory i oliwki. Całość spryskujemy oliwą z oliwek i posypujemy startym wcześniej na grubej tarce serem mozarella.
Zawijamy wszystko w ciasto francuskie, łącząc je na brzegach. Następnie smarujemy ciasto białkiem z jajka, w celu pięknego zarumienienia się na złoty kolor, i posypujemy ulubionymi przyprawami,
w naszym przypadku były to oregano, czubryca zielona i czarnuszka.
Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni, podajemy bezpośrednio po upieczeniu.
Jak dla mnie- pyszności, palce lizać....Żona również pochwaliła i sprawiała wrażenie szczerej...:))
w zasadzie na pewno będzie smakował...
Tym niemniej warto od czasu do czasu spróbować przygotować go w sposób mniej oczywisty, oryginalny, z dodatkowymi, ciekawymi nutami smakowymi.
Oto nasz sprawdzony przepis na przepysznego łososia w cieście francuskim:
Składniki:
- arkusz ciasta francuskiego
- 2 kawałki łososia po ok. 200g
- 200 gramów szpinaku
- 100g sera feta
- 100ml śmietany 18%
- duża, czerwona papryka
- suszone pomidory w oleju
- zielone oliwki
- 200g sera mozarella
- oliwa z oliwek do posmarowania ciasta
- białko 1 jajka
- sok z cytryny
- sól, pieprz, czosnek, przyprawy do smaku
Przygotowanie:
Szpinak podgrzewamy z rozkruszonym serem feta i śmietaną, mieszając do połączenia składników, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość nie może być zbyt rzadka, w razie potrzeby podgrzewamy dalej do czasu odpowiedniego odparowania wody.
Ciasto francuskie dzielimy na 2 części i rozkładamy na papierze pergaminowym, w razie potrzeby nieco przy tym rozwałkowując. Kładziemy kawałki łososia, posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Pokrywamy je przygotowanym wcześniej szpinakiem, na górę kładziemy paski czerwonej papryki, suszone pomidory i oliwki. Całość spryskujemy oliwą z oliwek i posypujemy startym wcześniej na grubej tarce serem mozarella.
Zawijamy wszystko w ciasto francuskie, łącząc je na brzegach. Następnie smarujemy ciasto białkiem z jajka, w celu pięknego zarumienienia się na złoty kolor, i posypujemy ulubionymi przyprawami,
w naszym przypadku były to oregano, czubryca zielona i czarnuszka.
Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni, podajemy bezpośrednio po upieczeniu.
Jak dla mnie- pyszności, palce lizać....Żona również pochwaliła i sprawiała wrażenie szczerej...:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz