poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Batony musli

Batony musli 

Batoniki musli 
W ramach wiosennej diety postanowiłam zrobić zdrowe, pożywne batoniki musli, te sklepowe mnie nie przekonują, czytając ich skład głowa zaczyna boleć. Ze zdrowiem niewiele mają wspólnego, mnóstwo w nich cukrów i składników, które ciężko wymówić. Te wykonane samodzielnie w domu są z pewnością mniej kaloryczne, a przy tym mamy pewność co jest w nich w środku. Batoniki takie możemy wykonać właściwie z dowolnych składników, takich które akurat mamy pod ręką czy też mamy na nie ochotę. Przepis ten znalazłam na blogu Kasi Klich i od razu postanowiłam go wypróbować, oczywiście nieco go zmodyfikowałam.  Batoniki nie są zbyt słodkie, a głównie o to mi chodziło. Idealne na popołudniową przekąskę czy przegryzkę w pracy. 


batoniki

Domowe batoniki musli wg przepisu K.Klich 

Składniki: 
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g suszonych moreli 
  • 50 g rodzynek
  • 50 g fig suszonych
  • 50 g pestek z dyni 
  • 50 g ziaren sezamu 
  • 50 g suszonych śliwek 
  • 50 g otrębów pszennych 
  • 50 g płatków owsianych 
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 50 g mąki pełnoziarnistej 
  • 50 g miodu 
  • 50 g orzechów
  • 50 g jogurtu naturalnego 
  • 2 jajka
formowanie masy 
Wykonanie: 
Składniki można użyć wg uznania, ja akurat te miałam pod ręką. 
Suszone owoce pokroić w drobną kosteczkę. Migdały rozdrobnić na miał w blenderze, orzechy drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do głębokiej miski i dokładnie połączyć. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub pergaminem. Połączone składniki wykładać na blachę i uformować kwadrat o grubości ok 1-1,5 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni )  i piec ok 15-20 minut (do lekkiego zarumienienia ). Pozostawić do wystygnięcia, a następnie pokroić w prostokątne batoniki. Z pewnością to szybka, zdrowa i smaczna przekąska :-) 
Smacznego! 

Batoniki musli






13 komentarzy:

Ola pisze...

aach... uwielbiam :) póki co mam spory zapas słodyczy od zająca ale jak się ich pozbędę od razu lecę do kuchni robić batoniki lub ciasteczka z musli

teenager ;) pisze...

domowe batoniki *-* z pewnością zdrowsze i pyszniejsze ;D

Inspirowane Smakiem pisze...

Wyglądają super. ;)

Aga pisze...

Świetne do zabrania do pracy, czegoś takiego często mi brakuje!

Sylwia S pisze...

Fajne, ja tez takie uwielbiam, domowe, wlasnej roboty:-) Najlepsze i najzdrowsze!

Justyna Lennert pisze...

Wyglądają cudnie i bardzo zdrowo

GosieK pisze...

dokładnie, zgadzam się :)

GosieK pisze...

dziękuję :)

GosieK pisze...

oj tak idealna przegryzka w pracy czy w szkole:)

GosieK pisze...

oj czyli Zając się spisał :)

Marta pisze...

dawno nie robiłam, ale uwielbiam w różnych wersjach, idealna przekąska do pracy!

Marta pisze...

Tymcio już całkiem zdrów, dziękuję!

Anonimowy pisze...

Własnie takie batonki mnie interesują jako przekąska.
Zauważyłam , że jest tu dużo ciekawych przepisow.Kasia

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...