niedziela, 10 marca 2013

Brioszka z konfiturą morelową

Brioszka z morelowym nadzieniem 
Od zawsze uwielbiam wszelkie wypieki drożdżowe, a  zapach unoszący się w całym domu ciasta drożdżowego już zawsze będzie mi się kojarzył z dzieciństwem :-)
Brioszka to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, cudownie maślany puszek :-) Powstaje w wyniku połączenia wielu kulek ciasta, 
Bułeczki najlepiej smakują w dniu, w którym zostały upieczone, choć kolejnego dnia również nic im nie brakuje. Inspiracje do upieczenia brioszek znalazłam w książce "Wypieki" (moje ostatnie odkrycie) i na blogu Kwestia Smaku .

Brioszka drożdżowa
Leniwa niedziela :) Brioszka drożdżowa z morelowym nadzieniem 

Składniki:
  • 3 jajka
  • 370 g mąki tortowej 
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 170 g miękkiego masła
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli 
  • 50 g cukru 
  • ulubiony słoik dżemu lub konfitury (ja użyłam domowej konfitury morelowej) 
przygotowanie 

Wykonanie: 

Z drożdży wykonać rozczyn czyli: do ciepłego mleka rozkruszyć drożdże,dodać po 1 łyżeczce cukru, 1 łyżeczce mąki  i wszystko razem wymieszać, a następnie odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 10 minut. Po wyrośnięciu , do większej miski przesiać mąkę, sól ,dodać cukier i rozczyn i jajka. Drewnianą łyżką wszystko wymieszać i wyrabiać ręką ok 10 minut.
 Wszystko można również wyrabiać mieszadłami od robota kuchennego ok 5 minut. Następnie porcjami dodawać miękkie masło i wyrabiać dokładnie by się dokładnie wchłonęło. Wyrabiaj dokładnie, aż do uzyskania miękkiego bardzo elastycznego ciasta , które z łatwością będzie odchodziło od ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia przez ciasto objętości. Można również przykryć folią ciasto i odstawić do lodówki na 12 godzin (np. na noc , sama w to nie mogłam uwierzyć, ale ciasto przez noc również podwoi swoją objętość). 
Brioszka w piekarniku 
Tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 mniej więcej równych części. Formować placuszki, a do środka wkładać łyżeczką ulubiony dżem, zlepić rogi i formować kuleczki. Układać w tortownicy zlepieniem do dołu, bułeczkę koło bułeczki. Odstaw na pół godziny w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Każdą brioszkę posmaruj po wierzchu roztrzepanym żółtkiem (można również posypać płatkami migdałowymi czy wykonać kruszonkę - przed posmarowaniem żółtkiem). Piec 25-30 minut, mniej więcej w połowie pieczenia gdyby wierzch był już odpowiednio zarumieniony, uchylić szybko piekarnik i bułkę nakryć folią aluminiową. Po upieczeniu odstawić brioszkę do ostudzenia na metalową kratkę.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, choć przestudzonym bułeczką też niczego nie brakuje. 
Na wierzchu można posypać cukrem pudrem lub wykonać sos waniliowy czy polukrować. 



Smacznego :-)
Brioszka z sosem waniliowym


Miłego niedzielnego popołudnia  :-)

11 komentarzy:

ola in the kitchen pisze...

Ślicznie wyrosła!

Dominik pisze...

...a jaka była pyszna, ha! ;)

Klaudia pisze...

Ale pięknie wygląda, super wyrosła pewnie jest pyszna.

Patrycja pisze...

Wspaniała, taka puszysta. Musi być bardzo smaczna :))

Puderniczka.blog pisze...

Wygląda świetnie...Obserwuję i zapraszam do mnie :)

GosieK pisze...

dziękuję :) z pewnością odwiedzę :)

GosieK pisze...

oj tak :) polecam :)

GosieK pisze...

oj tak :)

GosieK pisze...

:)))

GosieK pisze...

dziękuję :)

messy beauty pisze...

ostatnio zrobiłam coś bardzo podobnego tez z nadzieniem :)

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...