sobota, 16 marca 2013

Pesto z rukoli

pesto z rukoli 

Pesto jest banalnie proste do wykonania, nie potrzeba żadnego gotowania , ani większych zdolności kulinarnych. Rukola jest rośliną bogatą w cenne składniki odżywcze, zawiera w sobie spore ilości witaminy C, a także dobroczynne olejki eteryczne. W medycynie jest używana do produkcji syropów na kaszel. Systematyczne spożywanie rukoli wszystkim wychodzi na zdrowie.
Pesto z rukoli 

  •  1 opakowanie rukoli
  • 2/3 szklanki pestek ze słonecznika
  • 150 ml oliwy
  •  1 łyżeczka soli, pieprz do smaku, 
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki migdałów + płatki do posypania wierzchu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki


Rukolę płuczemy i dokładnie suszymy, zbyt długie łodyżki usuwamy gdyż mogą nadać zbyt gorzki smak naszemu pesto. Pestki słonecznika wraz z migdałami smażymy na suchej patelni. 
Blenderem miksujemy rukolę wraz natką pietruszki, dodajemy sok z cytryny, uprażone pestki słonecznika, migdały , oliwę , sól , pieprz i czosnek i wszystko ponownie ucieramy. 
Do tego dodajemy utarty drobno parmezan (lub ser typu parmezan) i wszystko znów blenderujemy. Do smaku możemy również dodać papryczkę chili jeśli ktoś lub bardziej wyraziste smaki. Wszystko dekorujemy płatkami migdałów.
Tak wykonane pesto możemy wykorzystać do ugotowanego makaronu al dente, jako sos , czy do świeżego pieczywa jako pasta do kanapek. Jedna łyżka dodana do zup jarzynowych dodatkowo może urozmaicić jej smak, a dodana do sałatek może nadać jej niepowtarzalny charakter. Pesto wykorzystuję do różnych dań, ma przeróżne zastosowania. 
Co prawda nieco odbiega od prawdziwego włoskiego pesto ucieranego w moździerzu, jednak mnie tak wykonane w domowych warunkach bardzo smakuje, mogę wręcz śmiało powiedzieć, że uwielbiam domowe pesto :-) czy to z bazylii czy rukoli.  
Najlepiej przechowywać je w szklanych słoiczkach w lodówce przez kilka dni. 

Smacznego :-) 



2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Witaj, bardzo się ciesze ze znalazłam Twój blog i ten przepis. Pesto wyglada pysznie i chce je dzis zrobić. Mam tylko pytanie - czy pasteryzowalas kiedyś pesto i czy warto, czy zachowa walory zdrowotne i smakowe? Mam w ogrodzie sporo rukoli ale już konczy się sezon i chciałabym sobie zrobić zapas na zime. Będę wdzieczna za odpowiedz.
Pozdrawiam i będę sledzic kolejne wpisy! :)

GosieK pisze...

Z tego co wiem pesto w żadnym wypadku nie powinno być pasteryzowane. Sama oliwa konserwuje dosyć dobrze , dobrym pomysłem jest również zamrożenie. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam częściej na naszego bloga :)

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...