wtorek, 19 marca 2013

Pasztet z soczewicy



Pasztet z czerwonej soczewicy według przepisu Agnieszki Kręglickiej
Idealne urozmaicenie wielkanocnego stołu, banalnie prosty do wykonania , przy czym bardzo zdrowy. Polecam wykonać go z czerwonej soczewicy , której nie trzeba wcześniej namaczać i bardzo szybko się gotuje. Samo zdrowie :-) 
Przepis znaleziony a w archiwalnych "Wysokich Obcasach" wg Agnieszki Kręglickiej , oczywiście nieco zmieniony przeze mnie. Od kiedy pamiętam uwielbiam wszelkiego rodzaju smarowidła i domowe wyroby do chleba :) 


Pasztet z soczewicy 

Składniki:
  • 200-250 g czerwonej soczewicy,
  • 2 szklanki wody,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • 4-5 większych marchewek,
  • 1/2 selera korzeń,
  • 2 średnie pietruszki, 
  • 1-2 średnie cebule,
  • posiekany czosnek,
  • 3 jajka roztrzepane,
  • świeżo zmielony pieprz , sól do smaku, 
  • chili wg uznania, 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego-ciemnego, 
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 
  • masło + mąka tarta do wysmarowania keksówki, 
  •  tłuszcz do smażenia, 
Jak zrobić pasztet z soczewicy?

Wykonanie:
Soczewicę należy dokładnie wypłukać, przełożyć do garnka i zalać 2 szklankami zimnej wody (500ml), wodę lekko osolić, dodać liść laurowy i kilka ziarenek gorczycy.Gotować,aż ziarna się rozpadną na papkę (ok 20-30 min) , od czasu do czasu mieszając.Wyjąć przyprawy i przestudzić soczewicę. Marchewkę , selera, pietruszkę obrać , zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Przygotowane przyprawy wsypać do małej miseczki tj. kumin, papryczkę chili (płatki chili), świeżo starty imbir i wszystko zamieszać. Na głębokiej patelni rozgrzać 8-10 łyżek oleju i wsypać przygotowane w miseczce przyprawy, smażyć kilka sekund,aż przyprawy zaczną uwalniać aromaty. Po chwili dodać czosnek wraz z cebulą i zeszklić. Dołożyć utarte drobno warzywa: marchew, pietruszkę , selera i powoli wszystko dusić (w razie potrzeby dodać więcej oleju). Warzywa powinny być wilgotne .Dodać łyżeczkę sosu sojowego i wszystko zamieszać. Pilnować by się nie przypaliły. Gdy warzywa będą miękkie, zdjąć z ognia , przestudzić i przełożyć do większej miseczki, a następnie dodać soczewicę.Doprawić resztą przypraw: sól, świeżo zmielony pieprz, gałkę muszkatołową, smak powinien być nieco wyrazisty (po dodaniu masy jajecznej , złagodnieje). Dodać jaja i wszystko dokładnie wymieszać. Przygotowaną keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Masę przełożyć do keksówki i stuknąć nią delikatnie parę razy o blat, tak by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pasztet piec ok 40-50 minut w temperaturze ok 180-190 stopni , aż wierzch delikatnie się zarumieni. Po upieczeniu dokładnie ostudzić. Przechowywać w lodówce. 

Pasztet z czerwonej soczewicy według przepisu Agnieszki Kręglickiej
Pasztet można podawać z przygotowanym własnoręcznie sosem salsa, majonezowym, chrzanem czy żurawiną.

Wielkanocne pasztety Domowy Wyrób

14 komentarzy:

morrigan23 pisze...

wstaw banerek :))

GosieK pisze...

już dodany :) dziękuję :)

Marta pisze...

wygląda bardzo apetycznie!

GosieK pisze...

jest pyszny, naprawdę polecam :)

toPestka! pisze...

wspaniale wygląda... :)

GosieK pisze...

wygląd, wyglądem , ale jaki jest pyszny w smaku :)

Unknown pisze...

a ja wlasnie robie taki pasztecik z soczewicy , choc zupelnie inny,mam nadzieje, ze bedzie tez pyszny jak Twoj:-)

GosieK pisze...

Jak już upieczesz i skosztujesz to podziel się przepisem, chętnie wypróbuję również inne. Ostatnio znów w weekend piekłam ten tylko z dodatkiem pieczarek :-) wyszedł również smacznie.Ach nigdy nie przypuszczałam,że stanę się fanką soczewicy.

kuchennefascynacje pisze...

Musi być smaczny,pięknie wygląda :)

GosieK pisze...

i taki też jest :)polecam gorąco :)

Anonimowy pisze...

Witam, dziś będzie próba pasztetowa. Wielkie wyzwanie dla mnie, bo nie mam talentu do kucharzenia. Dam znać. Pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Wyszedł pyszny! Dziś będzie powtórka!

GosieK pisze...

Cieszę się ogromnie,że wyszedł i smakuje :))) Pozdrawiam serdecznie :)

Patrycja Tymińska pisze...

uwielbiam takie pasztety :)

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...