![]() |
Parfait z wątróbki drobiowej |
Parfait z wątróbki drobiowej
Przepis wg Jamiego Oliwiera pochodzi z archiwalnego numeru magazyny Kuchnia. Wykonany specjalnie dla mojego narzeczonego, który uwielbia wszelkiego rodzaju smarowidła na chleb. Dużo radości daje zrobienie czegoś specjalnie dla drugiej osoby :-) Jest idealnym urozmaiceniem śniadań, przygotowuje się go bardzo szybko, najlepiej wieczorem i na całą noc zamknąć w lodówce. Parfait można przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Składniki:
- 500 g oczyszczonej wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 25 ml brandy
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- szczypta tymianku
- sól, pieprz
- listki szałwii
- 150-200 g masła (o zawartości tłuszczu min.82%)
- ewentualnie garść suszonej żurawiny lub suszonej śliwki pokrojonej w drobną kosteczkę
Wykonanie:
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z rozpuszczoną wcześniej łyżką masła. Wątróbkę dokładnie wypłukać i oczyścić z błonek. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodać wątróbkę, tymianek i kilka listków szałwii. Gdy wątróbka się usmaży (środek najlepiej by został lekko różowy) , wlewamy brandy i powoli mieszamy. Zdjąć patelnię z ognia i przełożyć do pojemnika malaksera, dodać łyżkę miękkiego masła, świeżo zmielony czarny pieprz , sól i gałkę muszkatołową -całość zmiksować na gładką masę. Tak przygotowaną masę przekładamy do miseczki lub słoika i wstawiamy do lodówki. Następnie ok 50 g masła klarujemy tzn. rozpuszczamy na małym ogniu. Gdy masło się rozpuści, odstawić, aby wytrącony osad opadł na dno, ostrożnie zebrać łyżką pianę z powierzchni, tak aby pozostało czyste, sklarowane masło. Parfait wyjąć z lodówki, przybrać suszoną żurawiną lub pokrojoną w kosteczkę suszoną śliwką i przybrać listkiem szałwii i zalać powoli sklarowanym masłem.
Następnie wstawić do lodówki na co najmniej parę godzin,a najlepiej zostawić go w lodówce przez całą noc, rano będzie idealny na pyszne śniadanie. Pyszne! :-)
7 komentarzy:
fanką wątróbki nie jestem, ale takie smarowidło bym zjadła. Prezentuje się pięknie.
w smaku też jest niezły :) ale nie namawiam skoro nie jesteś fanką wątróbki :)
Uwielbiam wątróbkę, więc chętnie skorzystam z propozycji ;)
Mojemu M na pewno by posmakowało :)
Super wygląda i pewnie obłędnie smakuje. Nie omieszkam wypróbować przepis u siebie:). Dziękuję za udział w mojej akcji, pozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki
Cudo! Właśnie robię. Nie mogłam się powstrzymać i zrobiłam sobie kanapeczkę jeszcze przed wstawieniem do lodówki. Pycha!
Przepis wypróbowałam, wychodzi smaczny pasztet, mój ulubiony na śniadanie ��
Iwona
Prześlij komentarz