poniedziałek, 2 listopada 2020

Dwukolorowe ciasto dyniowe z czekoladą

 


Dwukolorowe ciasto dyniowe z czekoladą 


Składniki:
1 szklanka purée z dyni (przepis na purée z dyni na stronie Małej Cukierenki)
2 jajka
160ml oleju
1 szklanka jasnego brązowego cukru
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
szczypta soli
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
po 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1 płaska łyżeczka kurkumy
50g gorzkiej czekolady
1 płaska łyżka kakao bez cukru
1 łyżka wody


Na początek zaczynamy od roztopienia czekolady  na parze lub w mikrofalówce, odstawić do ostygnięcia. W między czasie piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół.
Do miski wbić jajka, dodać olej, cukier, purée z dyni, aromat i wymieszać krótko mikserem.
Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, sodę, wymieszać. Dodać przyprawy, wymieszać.Do mokrych składników powoli dodawać suche składniki i wszystko razem wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę, kakao i wodę, wymieszać łyżką lub szpatułką.
Do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia wylać połowę jasnego ciasta, wyrównać. Na wierzch wylać połowę ciemnego ciasta, wyrównać.
Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.





2 komentarze:

Wiosia pisze...

Ulala, jak smakuje

MECOOKS pisze...

Super pomysł na ciasto, coś nowego. Na pewno się skuszę.

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...