zupa fasolowa |
Zupa fasolowa
Fasolowa to idealna jesienno-zimowa, mocno sycąca , rozgrzewająca zupa.Składniki:
- skrzydełko z indyka
- 30-40 dkg małej fasoli jaś
- 2 marchewki
- kawałek selera "korzeń"
- gałązkę selera naciowego
- 1-2 małe pietruszki
- 3-5 średnich ziemniaków
- 1 cebula
- 2 łyżeczki masła
- łyżka mąki
- ewentualnie kostka rosołowa
- ząbek czosnku
- świeża pietruszka
- przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kminek, sól, pieprz mielony, majeranek, maggi.
- ok 2 l wody
Wykonanie:
Uwaga, mięso i fasolę gotujemy w dwóch osobnych garnkach.
Uwaga, mięso i fasolę gotujemy w dwóch osobnych garnkach.
Fasolę wypłukać i namoczyć przez całą noc. Na drugi dzień wypłukać ponownie i przełożyć do garnka z lekko osoloną wodą , gotować do pół miękkości (ok 30-40 minut).
W drugim garnku włożyć mięso i zalać wodą, zagotować , a następnie zmienić wodę na nową lub zebrać szumowiny. Dodać liść laurowy , 2 ziarenka ziela angielskiego , ziarenka pieprzu ,odrobinę soli.
Marchew pokroić w plasterki, selery i pietruszkę w większe kawałki. Dodać do skrzydełka i gotować do miękkości mięsa. W między czasie obrać ziemniaki i pokroić w grubszą kostkę , dodać do gotującej się zupy.
Kiedy fasola będzie już ugotowana , odkładamy ok. 1/4 , a pozostałość wraz z wywarem spod niej dodajemy do gotującego się mięsa wraz z warzywami. Pozostałą fasolkę miksujemy na gładką masę , a następnie dodajemy do gotującej się zupy. Dokładnie wszystko mieszamy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę , rumienimy na patelni na jednej łyżeczce masła , kiedy cebula będzie złota , dodajemy łyżkę mąki i pozostałość masła., wszystko razem chwilę smażymy ,aż zbrązowieje uważając przy tym by się nie przypaliło.Dodajemy do zupy fasolowej i wszystko mieszamy. Ja zawsze do mąki dodaję trochę wywaru z zupy , mieszam i dopiero łączę z zupą , dzięki temu nie powstaną grudki . Zupę przyprawiamy maggi , solą , świeżo zmielonym pieprzem i pozostałymi przyprawami wg. uznania.
Doprawiać można w trakcie gotowania czy też jak ktoś woli pod sam koniec.
Marchew pokroić w plasterki, selery i pietruszkę w większe kawałki. Dodać do skrzydełka i gotować do miękkości mięsa. W między czasie obrać ziemniaki i pokroić w grubszą kostkę , dodać do gotującej się zupy.
Kiedy fasola będzie już ugotowana , odkładamy ok. 1/4 , a pozostałość wraz z wywarem spod niej dodajemy do gotującego się mięsa wraz z warzywami. Pozostałą fasolkę miksujemy na gładką masę , a następnie dodajemy do gotującej się zupy. Dokładnie wszystko mieszamy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę , rumienimy na patelni na jednej łyżeczce masła , kiedy cebula będzie złota , dodajemy łyżkę mąki i pozostałość masła., wszystko razem chwilę smażymy ,aż zbrązowieje uważając przy tym by się nie przypaliło.Dodajemy do zupy fasolowej i wszystko mieszamy. Ja zawsze do mąki dodaję trochę wywaru z zupy , mieszam i dopiero łączę z zupą , dzięki temu nie powstaną grudki . Zupę przyprawiamy maggi , solą , świeżo zmielonym pieprzem i pozostałymi przyprawami wg. uznania.
Doprawiać można w trakcie gotowania czy też jak ktoś woli pod sam koniec.
zupa fasolowa |
2 komentarze:
wygląda smacznie, ja dziś robiłam fasolke po bretońsku
Genialna zupa
Prześlij komentarz