piątek, 1 listopada 2013

Zupa fasolowa

zupa fasolowa


Zupa fasolowa 

Fasolowa to idealna jesienno-zimowa, mocno sycąca , rozgrzewająca zupa.


Składniki:
  • skrzydełko z indyka
  • 30-40 dkg małej fasoli jaś
  • 2 marchewki 
  • kawałek selera "korzeń"
  • gałązkę selera naciowego 
  • 1-2 małe pietruszki 
  • 3-5 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki masła
  • łyżka mąki
  • ewentualnie kostka rosołowa
  • ząbek czosnku 
  • świeża pietruszka 
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kminek, sól, pieprz mielony, majeranek, maggi. 
  • ok 2 l wody 
Wykonanie: 

Uwaga, mięso i fasolę gotujemy w dwóch osobnych garnkach.

Fasolę wypłukać i namoczyć przez całą noc. Na drugi dzień wypłukać ponownie i przełożyć do garnka z lekko osoloną wodą , gotować do pół miękkości (ok 30-40 minut). 
W drugim garnku włożyć mięso i zalać wodą, zagotować , a następnie zmienić wodę na nową lub zebrać szumowiny. Dodać liść laurowy , 2 ziarenka ziela angielskiego , ziarenka pieprzu ,odrobinę soli. 
Marchew pokroić w plasterki, selery i pietruszkę w większe kawałki. Dodać do skrzydełka i gotować  do miękkości mięsa. W między czasie obrać ziemniaki i pokroić w grubszą kostkę , dodać do gotującej się zupy. 
Kiedy fasola będzie już ugotowana , odkładamy ok. 1/4 , a pozostałość wraz z wywarem spod niej dodajemy do gotującego się mięsa wraz z warzywami. Pozostałą fasolkę miksujemy na gładką masę , a następnie dodajemy do gotującej się zupy. Dokładnie wszystko mieszamy. 
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę , rumienimy na patelni na jednej łyżeczce masła , kiedy cebula będzie złota , dodajemy łyżkę mąki i pozostałość masła., wszystko razem chwilę smażymy ,aż zbrązowieje uważając przy tym by się nie przypaliło.Dodajemy do zupy fasolowej i wszystko mieszamy. Ja zawsze do mąki dodaję trochę wywaru z zupy , mieszam i dopiero łączę z zupą , dzięki temu nie powstaną grudki . Zupę przyprawiamy maggi , solą , świeżo zmielonym pieprzem i pozostałymi przyprawami wg. uznania. 
Doprawiać można w trakcie gotowania czy też jak ktoś woli pod sam koniec. 

zupa fasolowa

2 komentarze:

kasia pisze...

wygląda smacznie, ja dziś robiłam fasolke po bretońsku

Nikolina pisze...

Genialna zupa

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...