Buraczki na zimę
Składniki:
- 5 kg buraków - utartych na średnich oczkach
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu
- 2 łyżki soli
- buraki umyć i wraz z ogonkami umieścić ciasnow dużym garnku
- zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu około godziny,do miękkości
- po ugotowaniu zalać zimną wodą i obrać (wtedy dużo łatwiej je się obiera)
- buraki zetrzeć na tarce o średnich oczkach , ja przy takiej dużej ilości warzyw najczęściej używam maszynkę z nakładką do szatkowania.
- z podanych składników przygotować zalewę : ocet ,cukier , sól chwilkę pogotować.
- buraki nakładać do sparzonych słoików i zalewać przygotowaną zalewą octową,
- pasteryzować ok 15-20 minut od momentu zagotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz