korzenne muffinki dyniowe |
Dyniowe muffinki
Przepis pochodzi z bloga "Kwestia smaku" z lekkimi moimi zmianami :-) wyszły pycha.
Składniki na ok 12 sztuk:
- 150 g margaryny lub masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- kandyzowaną skórkę pomarańczową może być z tego przepisu
- 3/4 szklanki purée z dyni
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 duże jajka
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczytpa soli
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g zmielonych płatkich migdałowych
- 50 g gorzkiej czekolady o zawartości ok 80 % kakao
Wykonanie:
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, piekarnik nagrzać do 170 stopni. Margarynę roztopić w małym rondelku, dodać cynamon, utartą gałkę muszkatołową , kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wszystko chwilkę pogotować. Dodać purée z dyni i pogotować wszystko jeszcze ok 1 minuty.
Odstawić z ognia i dodać cukier , wszystko zamieszać. W międzyczasie przygotowujemy składniki suche. Dodajemy do purée z dyni odmierzoną wcześniej mąkę ziemniaczaną i mieszamy na jednolitą masę. Dodawać kolejno jajka za każdym razem dokładnie i energicznie wymieszać następnie : proszek do pieczenia, sól, sodę oczyszczoną , mąkę pszenną, wiórki kokosowe i płatki migdałowe i wszystko znów mieszamy energicznie na jednolitą masę , tak by nie powstały grudki. Tak przygotowaną masę nakładamy do przygotowanych papilotek, do około 3/4 wysokości do każdej z nich dodajemy spory kawałek gorzkiej czekolady. Muffinki pieczemy ok 20-25 minut , do suchego patyczka. Po upieczeniu, studzimy na kratce - a następnie możemy je jeszcze oprószyć cukrem pudrem - choć ja tego już nie zrobiłam - gdyż muffinki jak dla mnie i tak są słodkie.
Polecam :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz