niedziela, 3 listopada 2013

Dyniowe muffinki

korzenne muffinki dyniowe 

Dyniowe muffinki 

Przepis pochodzi z bloga "Kwestia smaku" z lekkimi moimi zmianami :-) wyszły pycha. 

Składniki na ok  12 sztuk:


  • 150 g margaryny lub masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • kandyzowaną skórkę pomarańczową może być z tego przepisu
  • 3/4 szklanki purée z dyni 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 duże jajka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczytpa soli
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g zmielonych płatkich migdałowych 
  • 50 g gorzkiej czekolady o zawartości ok 80 % kakao

Wykonanie:

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, piekarnik nagrzać do 170 stopni. Margarynę roztopić w małym rondelku, dodać cynamon, utartą gałkę muszkatołową , kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wszystko chwilkę pogotować. Dodać purée z dyni i pogotować wszystko jeszcze ok 1 minuty.
Odstawić z ognia i dodać cukier , wszystko zamieszać. W międzyczasie przygotowujemy  składniki suche. Dodajemy do purée z dyni odmierzoną wcześniej mąkę ziemniaczaną  i mieszamy na jednolitą masę. Dodawać kolejno jajka za każdym razem dokładnie i energicznie wymieszać następnie : proszek do pieczenia, sól, sodę oczyszczoną , mąkę pszenną, wiórki kokosowe i płatki migdałowe i wszystko znów mieszamy energicznie na jednolitą masę , tak by nie powstały grudki. Tak przygotowaną masę nakładamy do przygotowanych papilotek, do około 3/4 wysokości do każdej z nich dodajemy spory kawałek gorzkiej czekolady. Muffinki pieczemy ok 20-25 minut , do suchego patyczka. Po upieczeniu, studzimy na kratce - a następnie możemy je jeszcze oprószyć cukrem pudrem - choć ja tego już nie zrobiłam - gdyż muffinki jak dla mnie i tak są słodkie. 

Polecam :-) 


Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...