Ciasto z dyni
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 250 g puree dyniowego
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- spora szczypta soli
- 200 g roztopionej margaryny
- 2-3 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy
- skórka pomarańczowa może być z tego przepisu
Wykonanie:
Margarynę roztapiamy. Jajka ubijamy na gładką masę wraz z cukrem i dodajemy przestudzoną roztopioną margarynę , a także świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy .Delikatnie mieszamy. Dodajemy powoli mąkę,przyprawy,proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, skórkę pomarańczową ,wszystko cały czas miksując. Na samym końcu dodajemy powoli przygotowane wcześniej puree dyniowe. Mieszamy.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy lekko bułką tartą.
Ciasto pieczemy ok 45-60 minut , sprawdzając patyczkiem czy środek jest upieczony, w temperaturze 180 stopni.
Polewa:
125 g serka typu philadelphia
50 g miękkiego masła
4 łyżki cukru pudru
otarta skórka z cytryny
sok ze świeżo wyciśniętej cytryny
Ubijamy serek wraz masłem, cukrem puderem ,skórką i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.Powstałą masę rozsmarowujemy na cieście i jego bokach . Ciasto wstawiamy do lodówki , aż do stężenia.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz