sobota, 9 listopada 2013

Pyszne ciasto dyniowe



Ciasto z dyni


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej 
  • 250 g puree dyniowego 
  • 4 jajka
  • 200 g cukru 
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki sody 
  • spora szczypta soli 
  • 200 g roztopionej margaryny 
  • 2-3  łyżki soku ze świeżo wyciśniętej  pomarańczy
  • skórka pomarańczowa może być z tego przepisu  


Wykonanie: 

Margarynę roztapiamy. Jajka ubijamy na gładką masę wraz z cukrem i dodajemy przestudzoną roztopioną margarynę , a także świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy .Delikatnie mieszamy. Dodajemy powoli mąkę,przyprawy,proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, skórkę pomarańczową ,wszystko cały czas miksując. Na samym końcu dodajemy powoli przygotowane wcześniej puree dyniowe. Mieszamy. 
Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy lekko bułką tartą. 
Ciasto pieczemy ok 45-60 minut , sprawdzając patyczkiem czy środek jest upieczony,  w temperaturze 180 stopni. 





Polewa: 

125 g serka typu philadelphia
50 g miękkiego masła
4 łyżki cukru pudru
otarta skórka z cytryny 
sok ze świeżo wyciśniętej cytryny 

Ubijamy serek wraz masłem, cukrem puderem ,skórką i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.Powstałą masę rozsmarowujemy na cieście i jego bokach . Ciasto wstawiamy do lodówki , aż do stężenia. 



Smacznego :-) 

Przepis został zaczerpnięty z bloga  i nieco zmodyfikowany.

Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...