niedziela, 9 czerwca 2013

Krewetki z grzybami w sosie śmietanowym

Grzybowe penne z krewetkami 

Grzybowe penne z krewetkami 

w sosie winno- śmietanowym

Składniki na 3-4 osoby: 
  •  300g makaronu penne
  •  200g grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych)
  • 300 g pieczarek
  • 500 g krewetek mrożonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • świeżo zmielony czarny pieprz, sól
  • posiekana natka pietruszki
  •  pół szklanki śmietany 18%
  • pół szklanki białego wina, najlepiej półwytrawnego
  • sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Makaron ugotować na pół twardo- al dente.
Grzyby rozmrozić i umyć, dokładnie odsączyć z wody i osuszyć na papierowym ręczniku. Grzyby świeże umyć i pokroić.
Krewetki całkowicie rozmrozić, umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić cytryną, posolić.

Cytryna wyciągnie nadmiar "morskiego" aromatu krewetek, podobnie działa też białe wino. Jeśli komuś nie przeszkadza intensywny morski zapach i smak, cytrynę może pominąć.

1) Na suchą patelnię włożyć pieczarki i chwilę podgrzewać, odparowując nieco wilgoci. Wlać 3 łyżki oleju i smażyć grzyby od czasu do czasu mieszając, aż będą lekko zrumienione, przez około 10 minut na małym ogniu, w międzyczasie posolić. W trakcie smażenia pieczarek dodać grzyby leśne.  Podsmażone grzyby zdjąć z patelni i odłożyć na talerzyk.

2) Mocno rozgrzać tą samą patelnię i wlać 1 łyżkę oleju. Krewetki  smażyć z dwóch stron,  przez około  4 minuty, w trakcie smażenia dodać czosnek i całość zrumienić. Gdyby na początku smażenia na patelni pojawiła się woda z krewetek, odlać ją łyżką stołową do szklanki i zachować na później
3) Na patelnię włożyć grzyby, wlać  wodę z krewetek (jeśli była), doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać białe wino, natkę pietruszki, całość wymieszać i chwilę podgrzewać na małym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, wymieszać. Gorący makaron wyłożyć do talerzy, polać sosem z krewetkami i grzybami. Udekorować pozostałą natką pietruszki i/lub innymi ziołami.
4) Pałaszować..:)


Z przyczyn technicznych (mały zapas mrożonych grzybów leśnych) w tej wersji użyłem wymieszanych z pieczarkami, co potrawie nie zaszkodziło. W wersji lux można użyć po prostu 500 g grzybów leśnych:)

Smacznego!:)

Grzybowe penne z krewetkami 




5 komentarzy:

GosieK pisze...

pychotka, najlepiej przyrządzone krewetki jakie jadłam :)

Nashelly pisze...

Jakie kolorowe i smakowite danie! :) Szkoda, że u mnie w domu nie ma amatorów krewetek, bo ja wręcz za nimi przepadam. Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Justyna pisze...

mmmm... wypróbuje twój przepis i podzielę się wrażeniami :)

lutka40 pisze...

Zachwyciłam się - i przepysznym daniem i Toto !!!

GosieK pisze...

czekamy na opinie :)

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...