Krem ze szparagów wg. przepisu Ewy Wachowicz
Składniki:
- pęczek białych szparagów (mogą być również zielone)
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól , pieprz , gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Szparagi umyć, odciąć główki i odłożyć na bok. Bulion jarzynowy postawić na gazie i wrzucić do niego szparagi pokrojone w kawałki. Szparagi ugotować do miękkości, gdy zaczną się rozpadać zmiksować na gładki krem ( jeśli blender nie poradzi sobie z włóknami, trzeba przetrzeć przez sito). Dodać serek mascarpone, wymieszać i zdjąć z ognia. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem , gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Odlać odrobinę zupy do małej miseczki, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać i przelać do zupy. Wszystko starannie wymieszać, w ten sposób zagęścimy naszą zupę do postaci kremu. Zostawione wcześniej główki szparagów dodać do naszej zupy i podgotować zupę ok 5 minut na małym ogniu, uważając by zupa nam się nie zagotowała. Tak przygotowany krem można podawać z paluchami z ciasta francuskiego lub grzankami.
Składniki:
Paluchy z ciasta francuskiego
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- odrobina oliwy do posmarowania
- pieprz, tymianek, oregano lub inne ulubione przyprawy
Wykonanie:
Z opakowania ciasta francuskiego wykrawać podłużne paski , a następnie każdy nakroić na środku wzdłuż (jak na chrust), przewinąć przez powstały otwór , a następnie skręcić wzdłuż osi. Tak przygotowane paluchy posmarować oliwą, a następnie posypać przyprawami wg. uznania. Piec w piekarniku w temp. 170 stopni aż do lekkiego zarumienienia. Takie paluchy idealnie komponują się jako dodatek do wszelkiego rodzaju zup- kremów, można również je podawać z sosami.
Smacznego :-)
1 komentarz:
Wszystko cudowne !!!!!!!!!!!
Prześlij komentarz