niedziela, 2 czerwca 2013

Krem ze szparagów





 Krem ze szparagów wg. przepisu Ewy Wachowicz

Składniki: 
  • pęczek białych szparagów (mogą być również zielone) 
  • 1 l bulionu warzywnego 
  • 2 łyżki serka mascarpone 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • sól , pieprz , gałka muszkatołowa 
Wykonanie: 
Szparagi umyć, odciąć główki i odłożyć na bok. Bulion jarzynowy postawić na gazie i wrzucić do niego szparagi pokrojone w kawałki. Szparagi ugotować do miękkości, gdy zaczną się rozpadać zmiksować na gładki krem ( jeśli blender nie poradzi sobie z włóknami, trzeba przetrzeć przez sito). Dodać serek mascarpone, wymieszać i zdjąć z ognia. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem , gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Odlać odrobinę zupy do małej miseczki, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać i przelać do zupy. Wszystko starannie wymieszać, w ten sposób zagęścimy naszą zupę do postaci kremu. Zostawione wcześniej główki szparagów dodać do naszej zupy i podgotować zupę ok 5 minut na małym ogniu, uważając by zupa nam się nie zagotowała. Tak przygotowany krem można podawać z paluchami z ciasta francuskiego lub grzankami.

Paluchy z ciasta francuskiego


Składniki: 

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • odrobina oliwy do posmarowania 
  • pieprz, tymianek, oregano lub inne ulubione przyprawy
Wykonanie: 
Z opakowania ciasta francuskiego wykrawać podłużne paski , a następnie każdy nakroić na środku wzdłuż (jak na chrust), przewinąć przez powstały otwór , a następnie skręcić wzdłuż osi. Tak przygotowane paluchy posmarować oliwą, a następnie posypać przyprawami wg. uznania. Piec w piekarniku w temp. 170 stopni aż do lekkiego zarumienienia. Takie paluchy idealnie komponują się jako dodatek do wszelkiego rodzaju zup- kremów, można również je podawać z sosami. 

Smacznego :-) 



1 komentarz:

lutka40 pisze...

Wszystko cudowne !!!!!!!!!!!

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...