czwartek, 30 maja 2013

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru 

Składniki: 
  • 400 g rabarbaru 
  • 1 litr wody 
  • 4 łyżki cukru + cukier do osłodzenia gotowego kompotu 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 1,5 łyżki soku z cytryny 
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy 
Przygotowanie: 


Rabarbar umyć i pokroić w grube kawałki wielkości ok 1 cm. Na dno garnka wsypać cukier i pogrzać go na małym ogniu, aż zacznie lekko brązowieć. Dodać rabarbar i mieszać, aż wszystko zacznie się smażyć przez około 2-3 minuty. Powoli wlać wodę i doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień, dodać cukier waniliowy oraz świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie zamieszać. Ostawić na parę minut. Kompot przelać przelać przez sito do dzbanka i dosłodzić do smaku w razie potrzeby. Następnie udekorować świeżymi listkami mięty i melisy. Podawać schłodzony. 

W upalne dni kompot wyśmienicie smakuje wraz kostkami lodu, świeżą miętą oraz plasterkami cytryny czy pomarańczy. 






Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...