Kompot z rabarbaru
Składniki:
- 400 g rabarbaru
- 1 litr wody
- 4 łyżki cukru + cukier do osłodzenia gotowego kompotu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
Rabarbar umyć i pokroić w grube kawałki wielkości ok 1 cm. Na dno garnka wsypać cukier i pogrzać go na małym ogniu, aż zacznie lekko brązowieć. Dodać rabarbar i mieszać, aż wszystko zacznie się smażyć przez około 2-3 minuty. Powoli wlać wodę i doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień, dodać cukier waniliowy oraz świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie zamieszać. Ostawić na parę minut. Kompot przelać przelać przez sito do dzbanka i dosłodzić do smaku w razie potrzeby. Następnie udekorować świeżymi listkami mięty i melisy. Podawać schłodzony.
W upalne dni kompot wyśmienicie smakuje wraz kostkami lodu, świeżą miętą oraz plasterkami cytryny czy pomarańczy.
1 komentarz:
Uwielbiam
Prześlij komentarz