piątek, 10 maja 2013

Chili Con Carne

Chili Con Carne

Chili Con Carne na bogato;)

Chili con carne to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, swój rodowód wywodzące z Teksasu (w czasie gdy był on jeszcze stanem hiszpańskim, a potem meksykańskim). Jego przygotowanie jest proste i mało pracochłonne, samo danie zaś jest pyszne i bardzo pożywne. 
Chile con carne to po hiszpańsku tyle, co "papryki z mięsem"...



Składniki dla 4-6 osób:
  • 750g mielonego mięsa wołowego lub wołowo- wieprzowego 
  • 2 drobno posiekane papryczki chili 
  • 4 posiekane ząbki czosnku 
  • 2 duże cebule pokrojone w kostkę 
  • 2 duże czerwone papryki, pokrojone w kostkę 
  • 2 puszki pomidorów bez skórek (ok.800 g), pokrojonych w kostkę (razem z zalewą)
  •  1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
  •  2 łyżeczki cukru 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku 
  • sól 
  • świeżo zmielony czarny pieprz 
  • pieprz cayenne 
  • 250 ml wywaru z wołowiny lub warzywnego 
  • 1 puszka czerwonej fasoli “kidney”, odsączonej z zalewy 
  • 1 puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy 
  • natka pietruszki 
  • tarty żółty ser do posypania

Sposób przygotowania:

 Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę, posiekany lub zmiażdżony czosnek i papryczkę chili - podsmażamy do momentu, aż papryka zmięknie. Następnie dodajemy pomidory, bulion,  przecier pomidorowy, cukier oraz przyprawy- oregano, kumin, sól, pieprz, słodką paprykę.  Całość mieszamy i  gotujemy na średnim ogniu, aż płyn się zredukuje. Na końcu dodajemy fasolę i  kukurydzę, dusimy na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Na koniec doprawiamy wszystko świeżymi ziołami i mielonym cayenne.
Opcjonalnie- podajemy posypane startym żółtym serem. 

Chili con carne można serwować z ryżem (najlepiej basmati;), chlebem, jak również z plackami z tortilli.

Jeżeli chcemy by potrawa była naprrawdę ostrrra, nie usuwamy z papryczki chili przez posiekaniem nasion i dajemy więcej pieprzu cayenne, z kolei jeśli ma być łagodniejsza, np. dla dzieci, dajemy pół małej papryczki z  usuniętymi nasionami.
Smacznego! :)

  

Chili Con Carne

Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...