Chili Con Carne |
Chili Con Carne na bogato;)
Chili con carne to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, swój rodowód wywodzące z Teksasu (w czasie gdy był on jeszcze stanem hiszpańskim, a potem meksykańskim). Jego przygotowanie jest proste i mało pracochłonne, samo danie zaś jest pyszne i bardzo pożywne.
Chile con carne to po hiszpańsku tyle, co "papryki z mięsem"...
Składniki dla 4-6 osób:
- 750g mielonego mięsa wołowego lub wołowo- wieprzowego
- 2 drobno posiekane papryczki chili
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 2 duże cebule pokrojone w kostkę
- 2 duże czerwone papryki, pokrojone w kostkę
- 2 puszki pomidorów bez skórek (ok.800 g), pokrojonych w kostkę (razem z zalewą)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- pieprz cayenne
- 250 ml wywaru z wołowiny lub warzywnego
- 1 puszka czerwonej fasoli “kidney”, odsączonej z zalewy
- 1 puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy
- natka pietruszki
- tarty żółty ser do posypania
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone
oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę, posiekany lub zmiażdżony czosnek i papryczkę chili - podsmażamy
do momentu, aż papryka zmięknie. Następnie dodajemy pomidory, bulion, przecier pomidorowy, cukier oraz przyprawy- oregano, kumin, sól, pieprz, słodką paprykę. Całość mieszamy i gotujemy na średnim
ogniu, aż płyn się zredukuje. Na końcu dodajemy fasolę i kukurydzę, dusimy
na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Na koniec doprawiamy wszystko świeżymi ziołami i mielonym cayenne.
Opcjonalnie- podajemy posypane startym żółtym serem.
Chili con carne można serwować z ryżem (najlepiej basmati;), chlebem, jak również z plackami z tortilli.
Jeżeli chcemy by potrawa była naprrawdę ostrrra, nie usuwamy z papryczki chili przez posiekaniem nasion i dajemy więcej pieprzu cayenne, z kolei jeśli ma być łagodniejsza, np. dla dzieci, dajemy pół małej papryczki z usuniętymi nasionami.
Smacznego! :)
Chili Con Carne |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz