Nalewka imbirowa
Składniki:
- 10 dkg świeżego korzenia imbiru
- 2 duże cytryny
- 10 dkg cukru
- 3 łyżki miodu
- 3/4 l wódki 45%
Wykonanie:
Imbir należy umyć, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Cytryny sparzyć wrzątkiem i pokroić ze skórką w ósemki. Imbir i cytryny umieszczamy w dużym słoju. Dosypujemy cukier i dodajemy miód. Składniki zalewamy wódką, słój szczelnie zakręcamy i odstawiamy conajmniej na dwa miesiące w ciemne miejsce. Co parę dni wstrząsamy słojem. Po upływie dwóch miesięcy nalewkę należy przefiltrować przy użyciu gazy bądź filtra do kawy.
Przecedzoną nalewkę rozlewamy do butelek i zakręcamy. Odstawić znów w ciemne miejsce na kolejny miesiąc. Po tym czasie imbirówka nadaje się do spożycia :-)
2 komentarze:
Takiej jeszcze nie robiłam .Ciekawy przepis
widzę, że jesteś specjalistka od nalewek, no więc naszej pomarańczowo kawowej już próbowaliśmy i jest świetna, choć odstawiłam ja do leżakowania jeszcze na jakiś czas :)
Prześlij komentarz