muffinka-zajączek |
Wielkanocne muffinki:
Składniki na podstawowy przepis : (na ok 12 sztuk)
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina aromatu waniliowego
- 1 szklanka mleka lub maślanki
- ok 1/3 szklanki roztopionego tłuszczu lub oleju
- 2 jajka
Do miski wrzucamy najpierw suche składniki tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, aromat , a następnie dodajemy mokre składniki czyli olej lub masło, jajka, mleko lub maślankę. Wszystkie składniki mieszamy łyżką , nie używam miksera. Ciasto ma być lekko grudkowate. Ciastem napełniamy papilotki ułożone w formie do wypieku muffinek, najlepiej do 2/3 wysokości. Dodajemy ulubione składniki (maliny, jabłko pokrojone w kosteczkę, jagody, serek mascarpone, czekolada,kakao, rodzynki, wszystko zależy od tego na co mamy akurat ochotę) i przykrywamy odrobiną ciasta. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 25-30 minut. Po ostudzeniu dekorujemy zajączki i kurczaczki.
Składniki potrzebne do dekoracji zajączków:
- 1/2 opakowania kokosu
- zielony barwnik spożywczy w proszku
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- śmietan fix (opcjonalnie)
- do ozdoby: herbatniki, rodzynki, śliwki suszone, podłużne kawałki czekolady
Do małego woreczka wsypać kokos i dodać zielony barwnik spożywczy (odrobinę na wykałaczce),do tego dodać malutką łyżeczkę wody. Woreczek dokładnie związać i wszystko dokładnie wymieszać, jeżeli kokos nie zabarwi się cały dodać jeszcze ciut barwnika i wody ,w ten sposób powstanie zielony kokos.
W osobnej miseczce , ubić na sztywno śmietanę (można dodać śmietan-fix wtedy mamy pewność , że bita śmietana będzie sztywniejsza ). Serek wymieszać z cukrem pudrem i delikatnie dodawać ubitą wcześniej śmietanę. Wszystko razem połączyć.
Przestudzone babeczki , dekorować powstałym kremem. Zielony kokos wsypać do szerokiej miseczki i obtaczać w nim babeczki , tak by cała powierzchnia kremu utworzyła zielone zajączki. Z podłużnych biszkoptów zrobić uszka każdemu zajączkowi , a następnie na małe kawałeczki pokroić suszoną śliwkę i zrobić z nich oczka i nosek. Z podłużnych cieniutkich kawałków czekolady zrobić wąsy. A z rodzynek mordkę. Oczywiście zajączka można ozdobić wg. swojego pomysłu.
zajączek wielkanocny |
- 1/2 opakowania kokosu
- żółty barwnik spożywczy w proszku
- 150 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- śmietan fix
- oraz do ozdoby: kandyzowane owoce papai, suszone figi i rodzynki
Kokos zabarwić na żółto, a następnie babeczki udekorować kremem (przepis jak do dekoracji wielkanocnych zajączków). A następnie z małych kawałeczków papai zrobić kurczaczkom, noski. Z rodzynek oczka , a grzebień z przekrojonej na pół suszonej figi.
zajączki i kurczaczki wielkanocne |
Tak powstałe babeczki schować do lodówki, wyciągnąć dopiero przed podaniem.
kurczaczki i zajączki wielkanocne |
2 komentarze:
Faktycznie bardzo wiosenne :) Pięknie się prezentują
Urocze i takie wiosenne
Prześlij komentarz