piątek, 19 kwietnia 2013

Muffinki Wielkanocne

muffinka-zajączek

Wielkanocne muffinki:

Pieczemy muffinki wg. swojego ulubionego przepisu, może to być ten przepis albo np ten podstawowy przepis. Babeczki wychodzą mięciutkie i delikatne. Do środka można dodać ulubione składniki, wszystko zależy od tego na co macie akurat ochotę. 

Składniki na podstawowy przepis : (na ok 12 sztuk)

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina aromatu waniliowego
  • 1 szklanka mleka lub maślanki 
  • ok 1/3 szklanki roztopionego tłuszczu lub oleju
  • 2 jajka
Do miski wrzucamy najpierw suche składniki tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, aromat , a następnie dodajemy mokre składniki czyli olej lub masło, jajka, mleko lub maślankę. Wszystkie składniki mieszamy łyżką , nie używam miksera. Ciasto ma być lekko grudkowate. Ciastem napełniamy papilotki ułożone w formie do wypieku muffinek, najlepiej do 2/3 wysokości. Dodajemy ulubione składniki (maliny, jabłko pokrojone w kosteczkę, jagody, serek mascarpone, czekolada,kakao, rodzynki, wszystko zależy od tego na co mamy akurat ochotę) i  przykrywamy odrobiną ciasta. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 25-30 minut. Po ostudzeniu dekorujemy zajączki i kurczaczki. 

Składniki potrzebne do dekoracji zajączków:
  • 1/2 opakowania kokosu
  • zielony barwnik spożywczy w proszku
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 
  • śmietan fix (opcjonalnie)
  • do ozdoby: herbatniki, rodzynki, śliwki suszone, podłużne kawałki czekolady
Do małego woreczka wsypać kokos i dodać zielony barwnik spożywczy (odrobinę na wykałaczce),do tego dodać malutką łyżeczkę wody. Woreczek dokładnie związać i wszystko dokładnie wymieszać, jeżeli kokos nie zabarwi się cały dodać jeszcze ciut barwnika i wody ,w ten sposób powstanie zielony kokos. 

W osobnej miseczce , ubić na sztywno śmietanę (można dodać śmietan-fix wtedy mamy pewność , że bita śmietana będzie sztywniejsza ). Serek wymieszać z cukrem pudrem i delikatnie dodawać ubitą wcześniej śmietanę. Wszystko razem połączyć. 
Przestudzone babeczki , dekorować powstałym kremem. Zielony kokos wsypać do szerokiej miseczki i obtaczać w nim babeczki , tak by cała powierzchnia kremu utworzyła zielone zajączki. Z podłużnych biszkoptów zrobić uszka każdemu zajączkowi , a następnie na małe kawałeczki pokroić suszoną śliwkę i zrobić z nich oczka i nosek. Z podłużnych cieniutkich kawałków czekolady zrobić wąsy. A z rodzynek mordkę. Oczywiście zajączka można ozdobić wg. swojego pomysłu. 

zajączek wielkanocny
Składniki potrzebne do dekoracji kurczaczków wielkanocnych: 

  • 1/2 opakowania kokosu
  • żółty barwnik spożywczy w proszku
  • 150 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • śmietan fix
  • oraz do ozdoby: kandyzowane owoce papai, suszone figi i rodzynki 
Kokos zabarwić na żółto, a następnie babeczki udekorować kremem (przepis jak do dekoracji wielkanocnych zajączków). A następnie z małych kawałeczków papai zrobić kurczaczkom, noski. Z rodzynek oczka , a grzebień z przekrojonej na pół suszonej figi. 



zajączki i kurczaczki wielkanocne


Tak powstałe babeczki schować do lodówki, wyciągnąć dopiero przed podaniem. 



kurczaczki i zajączki wielkanocne


2 komentarze:

Klaudia pisze...

Faktycznie bardzo wiosenne :) Pięknie się prezentują

lutka40 pisze...

Urocze i takie wiosenne

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...