poniedziałek, 25 lutego 2013

Muffinki budyniowe

Muffinki te smakują wszystkim, są pyszne dzięki budyniowi i czekoladzie w środku , a dodatkowo dekoracyjny lekki krem sprawia ,że można się nimi zajadać bez końca :) A w dodatku wyglądają rewelacyjnie. Goraco polecam je każdemu.

Muffinki z nadzieniem budyniowym 


Składniki na muffinki:
- budyń waniliowy
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 1/2 łyżeczki sody 
- szczypta soli 
- 170 ml mleka
- 150 g masła / margaryny  
- 160 g cukru 
- 2 jajka
- gorzka czekolada (ilość wg uznania) 
Budyń waniliowy ugotować z 400 ml mleka zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, tak by był dość gęsty i pozostawić do ostudzenia. 
Margarynę lub masło roztopić, a następnie rozpuścić w niej cukier. Do osobnego naczynia przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą , sodą oczyszczoną. W osobnej misce wymieszać mleko z jajkami. Do suchych składników dodać powoli mleko z jajkami i przestudzony tłuszcz z cukrem. Wszystko razem delikatnie utrzeć, ale nie zbyt długo. Ciasto powinno być grudkowate. 
Papilotki lub silikonowe foremki na muffinki napełniamy ciastem na dnie, a następnie wypełniamy przestudzonym budyniem i kawałkiem gorzkiej czekolady , wszystko przykryć ciastem. 
Z tego przepisu wychodzi około 12-15 sztuk muffinek. 
Pieczemy je przez ok 20 minut w 180 stopniach. W między czasie drewnianym patyczkiem najlepiej sprawdzić czy muffinki są upieczone. 
Po ostudzeniu nadają się do jedzenia, jeżeli mamy ochotę możemy je również udekorować. 




Dekoracja:

Składniki: 
- 150 g serka mascarpone lub  naturalnego serka homogenizowanego
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 ml śmietany kremówki 30 % 
- śmietan fix (opcjonalnie) 
- kokos 
Muffinki 
Śmietanę ubić na sztywno (można dodać śmietan-fix ). Serek wymieszać z cukrem pudrem i delikatnie dodawać bitą śmietanę i wszystko razem połączyć. 
Całkowicie przestudzone babeczki dekorować kremem , do miseczki wysypać kokos. 
Udekorowane kremem babeczki , maczać delikatnie w kokosie, który stworzy nam białą pierzynkę :-) 
Tak ozdabiać możemy każdego rodzaju muffinki czy też babeczki. Do kokosu możemy również dodać barwnik spożywczy , który zabarwi nam babeczki wg uznania. 


Smacznego :-) 

Muffinki z nadzieniem budyniowym


11 komentarzy:

Roz Airad pisze...

...przepysznie wyglądają ;D

Andźka pisze...

I mnie się podobają!

rustykalna kuchnia pisze...

wspaniałe babeczki :) wyglądają bardzo smakowicie - jakby wyjęte z zaspy śnieżnej :) Pozdrawiam

Dominik pisze...

Zapewniam że smakują tak samo- czyli wspaniale:)

Crispy Biscuits pisze...

Wyglądają pięknie! Wyobrażam sobie ich smak :) PYCHA!

gin pisze...

Wyglądają prześlicznie, jak oprószone śniegiem :)
A nadzienie kusi ogromnie...

Anonimowy pisze...

Nie ma w przepisie ilości mleka którą trzeba wymieszać z jajkami :(

GosieK pisze...

Przepraszam,już poprawione, oczywiście powinno być ok 170 ml mleka. Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

mleko wymieszać z jajkami - mikserem ubić czy tylko wymieszać nieznacznie?

GosieK pisze...

Witam, najlepiej lekko mikserem, ale na niskich obrotach i nie zbyt długo.

Anonimowy pisze...

Wygladaja super!!!
Napewno wyprubuje z budyniem...musza bac pyszne... ;)
Pozdrawiam!

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...