piątek, 22 lutego 2013

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Drożdżowe racuchy 


RACUCHY Z JABŁKAMI
(siostry Anieli z Anielskiej Kuchni)


Składniki: 

  • 50 dag maki
  • 1 szkl. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jaja
  • 2-4 jabłka
  • 3 dag drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • cukier waniliowy
  • tłuszcz do smażenia
Etapy przygotowania:



  1.  Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i ciepłe (nie gorące) mleko, wymieszać i odstawić, aż drożdże zaczną pracować
  2. Jabłka obrać i pokroić w cienką kosteczkę, na plasterki, (bądź zetrzeć na tarce na grubych oczkach)
  3.  Do miski wsypać mąkę, sól, cukier waniliowy, wbić jajka, dodać podrośnięte drożdże i olej
  4. Dość luźne ciasto dokładnie wymieszać łyżką, dodać jabłka i mieszać, aż zacznie odstawać od miski
  5. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło (aż podwoi swoja objętość
  6.  Rozgrzać tłuszcz, nakładać placki łyżką, smażyć na rumiano

Usmażone racuchy podawać posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną, lub z serkiem waniliowym :)

Smacznego :-) 


4 komentarze:

rustykalna kuchnia pisze...

Takie robiła moja babcia, takie pamiętam z dzieciństwa i te zawsze będą moje ulubione :) Pozdrawiam
Agnieszka

Roz Airad pisze...

...ale smakowicie wyglądają ;D

Ania pisze...

Moja mama zawsze robiła takie z jabłkami, robię i ja, czasami zamiast jabłek dodaję ulubiony twarożek(np.Pilos), wychodzą równie dobre:)

GosieK pisze...

z twarożkiem nigdy nie jadłam, ale skoro polecasz too muszę koniecznie spróbować :)

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...