Drożdżowe racuchy |
- 50 dag maki
- 1 szkl. mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 jaja
- 2-4 jabłka
- 3 dag drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- cukier waniliowy
- tłuszcz do smażenia
Etapy przygotowania:
- Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i ciepłe (nie gorące) mleko, wymieszać i odstawić, aż drożdże zaczną pracować
- Jabłka obrać i pokroić w cienką kosteczkę, na plasterki, (bądź zetrzeć na tarce na grubych oczkach)
- Do miski wsypać mąkę, sól, cukier waniliowy, wbić jajka, dodać podrośnięte drożdże i olej
- Dość luźne ciasto dokładnie wymieszać łyżką, dodać jabłka i mieszać, aż zacznie odstawać od miski
- Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło (aż podwoi swoja objętość
- Rozgrzać tłuszcz, nakładać placki łyżką, smażyć na rumiano
Usmażone racuchy podawać posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną, lub z serkiem waniliowym :)
Smacznego :-)
4 komentarze:
Takie robiła moja babcia, takie pamiętam z dzieciństwa i te zawsze będą moje ulubione :) Pozdrawiam
Agnieszka
...ale smakowicie wyglądają ;D
Moja mama zawsze robiła takie z jabłkami, robię i ja, czasami zamiast jabłek dodaję ulubiony twarożek(np.Pilos), wychodzą równie dobre:)
z twarożkiem nigdy nie jadłam, ale skoro polecasz too muszę koniecznie spróbować :)
Prześlij komentarz