Irlandzki chleb na sodzie oczyszczonej |
Przepis na chleb pochodzi z książki: "Wypieki", oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nieco nie zmodifikowała :-)
Chleb ten rośnie dzięki sodzie , nie ma w nim ani grama drożdż czy też zakwasu. Jego smak jest niepowtarzalny i przyznam szczerze ,że naprawdę kojarzy mi się z Irlandią :-)
Z podanych składników wychodzi 1 bochenek , średnica ok 20 cm.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 100 g mąki razowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki soli,
- 60 g pokrojonego i schłodzonego masła,
- 300 ml maślanki,
- do smaku : czarnuszka, czubryca zielona, suszone pomidory z bazylią.
Irlandzki chleb na sodzie oczyszczonej |
Do dużej miski przesiać mąki,łuski z mąki razowej i pełnoziarnistej które pozostaną nam na sitku dosypać z powrotem do przesianej mąki. Dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i pozostałe przyprawy , następnie masło i rozetrzeć je palcami tak by mieszanka przypominała bułkę tartą.
Irlandzki chleb na sodzie oczyszczonej |
Ciasto przełożyć na stolnicę, wcześniej obsypaną mąką i krótko zagnieść. Uformować z niego kulę o średnicy ok 18 cm i przenieść na przygotowaną wcześniej blachę.
Ostrym nożem na środku ciasta można naciąć krzyżyk.
Chleb piec 45-50 minut lub do chwili aż bochenek będzie złocisty.
Chleb można urozmaicić różnymi dodatkami np. dodać do niego rozmaryn z rodzynkami czy orzechy, wszystko wg. uznania.
Polecam , z pewnością jego smak Wam przypadnie do gustu. Nam bardzo posmakował i na pewno nie raz będziemy go jeszcze wypiekać.
Irlandzki chleb na sodzie oczyszczonej |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz