środa, 20 lutego 2013

Hummus klasyczny

Hummus
  
Hummus 
- puszka ciecierzycy (przeważnie 250g) lub ugotowanej ,
- 1/4 szklanki płynu z odsączonej ciecierzycy lub wywaru z ugotowanej ciecierzycy,
- sok z połowy cytryny,
-2-3 ząbki czosnku,
- 3-4 łyżki pasty tahini (można ją przygotować samodzielnie, przepis poniżej)
-2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, kumin , 

Hummus

Wykonanie:
Ciecierzycę miksujemy blenderem ze wszystkimi składnikami czyli: czosnkiem, pastą tahini, sokiem z cytryny. Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodajemy ok 1/3 szklanki wywaru spod ugotowanej wcześniej ciecierzycy lub jeśli używamy ciecierzycy z puszki, wody która została po odsączeniu. 
Doprawiamy do smaku solą , pieprzem, kuminem czy innymi ulubionymi przyprawami. 
Do gotowej pasty dodajemy oliwę z oliwek i razem wszystko mieszamy. 
Hummus możemy udekorować papryczką chili co wyostrzy jej smak , czy natką zielonej pietruszki. 

W przypadku jeżeli używamy do przygotowania hummusu ziaren ciecierzycy, moczymy je w zimnej wodzie najlepiej przez całą noc. Następnego dnia zmieniamy wodę i gotujemy ciecierzycę przez ok 1-1,5 godziny , do miękkości. 

Pasta Tahini: 
Ziarna sezamu wysypać na suchą patelnię i mieszając co jakiś czas delikatnie uprażyć. Uprażony sezam ostudzić, a następnie zemleć blenderem. Dodać kilka łyżek oliwy i dokładnie połączyć , aż powstanie jednolita masa.

Zakochałam się w tym głosie :-) słucham tej piosenki od wczoraj non stop :) 













Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...