piątek, 1 lutego 2013

Krem brokułowy

Krem z Brokułów 
Za oknem nadal panuje aura zimowa,mimo iż śnieg już parę dni temu stopił się całkowicie.
Przyznam szczerze,że bardzo brakuje mi już wiosny i kolorów nieco żywszych niż te panujące wokół. 
Biele i szarości to zdecydowanie nie moje kolory , wolę optymistyczne barwy, które od zawsze poprawiają mi nastrój :-) Jak dla mnie zima powinna kończyć się zaraz po świętach , ok niech będzie do końca stycznia :-)  najlepiej by była pełna śniegu i lekkiego mrozu. Takiej pluchy jaka panuje od paru dni nie znoszę. 
Dla poprawy nastroju ugotowałam dziś brokułowy krem z fetą. Jego kolor z pewnością napawa optymizmem i nieco przybliża nas do wiosny i o to mi właśnie chodziło :-) W smaku jest bardzo delikatny, w taką pogodę uwielbiam zajadać się zupkami :-) 



Brokułowy krem 

Zielono mi ...czyli brokułowy krem z fetą

Składniki: 
-1-2 ziemniaki 
-1-2 marchewek
-1 pietruszka
-1/2 selera
-1 cebula
-2-3 ząbki czosnku
-1-2 brokuły 
-1,5 do 2 l bulionu
-zioła (bazylia,szałwia, pietruszka zielona) 
-100 g sera typu feta 
- sól, pieprz , gałka muszkatołowa, imbir, czubryca, szczypta cukru
- olej do smażenia


Krem Brokułowy

Wykonanie:
Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i szklimy z odrobiną oleju. Do tego dodajemy pokrojone ziemniaki, pietruszkę , marchewkę i selera. Warzywa chwilkę smażymy na małym ogniu i zalewamy bulionem, gotujemy do uzyskania miękkości. Pod koniec gotowania dodać różyczki brokuła wraz z ziołami (bazylią, szałwią zieloną pietruszką - oczywiście zioła wg.uznania) i gotować jeszcze jakieś 15 minut.
By warzywa nie straciły koloru dodajemy szczyptę cukru.
Kiedy brokuł będzie już miękki , wyciągamy go z garnka wraz z pozostałymi warzywami , odkładamy na później parę mniejszych różyczek brokuła (do dekoracji). Wszystkie warzywa razem miksujemy na gładki krem ,możemy również użyć blendera ręcznego jednak wtedy należy nieco odlać wywaru.Krem połączyć wraz z pozostałym bulionem i doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą, czubrycą i pozostałymi przyprawami. Gdy krem jest zbyt gęsty można dodać do niego jeszcze nieco odlanego wcześniej wywaru. 
Ser feta zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokruszyć go drobno.Ser spowoduje,iż zupa uzyska nieco wyraźniejszy smak 
Zupę rozlać na talerze i udekorować ugotowanymi różyczkami brokułu wraz z małym kleksem śmietany (lub jogurtu naturalnego).Najlepiej podawać wraz z czosnkowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym. 
Smacznego :-) 



2 komentarze:

Anna i Grzegorz pisze...

Wspaniała zupa, warta zapisania w zeszyciku z przepisami:)

Aromatyczne Podróze pisze...

Dziękujemy i naprawdę polecamy :)

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...