Ciasto Tiramisu przygotowane na spodzie z upieczonego biszkoptu |
Po takiej obfitej w kalorie niedzieli , cieszę się że jutro już poniedziałek i wieczorem biegnę na mój ukochany spinning. Nie sądziłam kiedykolwiek,że jakiś sport może mnie tak wciągnąć achhh przepadłam :-) dzień przerwy i już mi brakuje jazdy na rowerze , a przede wszystkim wysiłku fizycznego.Uwielbiam to uczucie zmęczenia i pozytywnej energii jaka panuje na sali kiedy w grupie jedziemy i zdobywamy kolejne "górki".
Tiramisu chodziło za mną dość długo, przyznam szczerze że robiłam go już jakiś czas temu , ale nie wyszło aż tak pysznie jak to :-) Przepisów na ten pyszny deser jest mnóstwo,ale moim skromnym zdaniem ten jest jednym z lepszych. Pochodzi ze strony Kotlet.tv.
Deser ze względu na swoją konsystencje najlepiej podać w pucharkach , można go zrobić nawet w nich bezpośrednio. Tiramisu najlepsze jest następnego dnia , im dłużej będziemy go chłodzić w lodówce tym lepsza jego konsystencja.Choć wiem ,że to nie lada wyczyn utrzymać go tak długo, po prostu deser jest tak pyszny że znika w sekundę :-)
Deser Tiramisu przygotowany bezpośrednio w pucharku na spodzie z biszkoptów |
Czekoladowa niedziela ... włoski deser Tiramisu na biszkopcie:
W pierwszej kolejności pieczemy biszkopt, który będzie nam potrzebny na spód naszego ciasta.
Składniki na biszkopt:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mąki tortowej
Żółtka oddzielić od białek, a następnie zmiksować na gładką masę wraz z cukrem, dodać łyżkę wody.W oddzielnym naczyniu białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połączyć wszystko razem, dodać mąkę i proszek do pieczenia i mikserem na małych obrotach wszystko wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Przelać ciasto do tortownicy. Biszkopt piec w 175 stopniach do uzyskania złotego koloru.
- 500 g serka mascarpone,
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów,
- 4 jajka,
- kieliszek likieru Amaretto,
- szklanka mocnej kawy espresso,
- 1/2 szklanki cukru,
- gorzkie , dobrej jakości kakao do oprószenia,
- 2/3 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Rozpoczynamy od zaparzenia mocnej kawy espresso, tak by w między czasie zdążyła nam się przestudzić.
Następnie dokładnie myjemy jajka , można je również sparzyć. Żółtka miksujemy razem z cukrem pudrem na jednolitą masę, dodajemy ser mascarpone i delikatnie mieszamy.
Przestudzoną kawę przelać do szerokiej miseczki i dodać do niej kieliszek likieru Amaretto.
Białka wraz ze zwykłym cukrem ubijamy na sztywną pianę, najlepiej na małych obrotach. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i powoli mieszamy.
Biszkopt delikatnie nasączamy kawą wraz z likierem amaretto, na to wykładamy połowę naszego sera i oprószamy mocno gorzkim kakao. Podłużne biszkopty nasączamy również kawą z amaretto, ale bardzo delikatnie tak by nie nasiąkły zbyt mocno gdyż później się rozpadną i do niczego nie będą nadawać. Biszkopty układamy na warstwie kremu, jeden koło drugiego tak by utworzyły warstwę. Na ułożone biszkopty wykładamy pozostałą warstwę kremu i znów na koniec oprószamy kakao.
Tak przygotowane ciasto Tiramisu wstawiamy do lodówki, co najmniej na 3 godziny, ale najlepiej na całą noc.
Tiramisu na spodzie z biszkoptów |
Tiramisu możemy również wykonać na spodzie z biszkoptów (wtedy będą potrzebne 2 opakowania podłużnych biszkoptów )i układać bezpośrednio w pucharkach, a całość przyozdobić świeżymi lub mrożonymi truskawkami lub malinami.
Smacznego :-)
2 komentarze:
wygląda bajecznie ;D
dziękuję :)
Prześlij komentarz