Muffinki z nadzieniem budyniowym
Składniki na muffinki:
- budyń waniliowy
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 170 ml mleka
- 150 g masła / margaryny
- 160 g cukru
- 2 jajka
- gorzka czekolada (ilość wg uznania)
Budyń waniliowy ugotować z 400 ml mleka zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, tak by był dość gęsty i pozostawić do ostudzenia.
Margarynę lub masło roztopić, a następnie rozpuścić w niej cukier. Do osobnego naczynia przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą , sodą oczyszczoną. W osobnej misce wymieszać mleko z jajkami. Do suchych składników dodać powoli mleko z jajkami i przestudzony tłuszcz z cukrem. Wszystko razem delikatnie utrzeć, ale nie zbyt długo. Ciasto powinno być grudkowate.
Papilotki lub silikonowe foremki na muffinki napełniamy ciastem na dnie, a następnie wypełniamy przestudzonym budyniem i kawałkiem gorzkiej czekolady , wszystko przykryć ciastem.
Z tego przepisu wychodzi około 12-15 sztuk muffinek.
Pieczemy je przez ok 20 minut w 180 stopniach. W między czasie drewnianym patyczkiem najlepiej sprawdzić czy muffinki są upieczone.
Po ostudzeniu nadają się do jedzenia, jeżeli mamy ochotę możemy je również udekorować.
Dekoracja:
Składniki:
- 150 g serka mascarpone lub naturalnego serka homogenizowanego
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 ml śmietany kremówki 30 %
- śmietan fix (opcjonalnie)
- kokos
Muffinki |
Całkowicie przestudzone babeczki dekorować kremem , do miseczki wysypać kokos.
Udekorowane kremem babeczki , maczać delikatnie w kokosie, który stworzy nam białą pierzynkę :-)
Tak ozdabiać możemy każdego rodzaju muffinki czy też babeczki. Do kokosu możemy również dodać barwnik spożywczy , który zabarwi nam babeczki wg uznania.
Smacznego :-)
Muffinki z nadzieniem budyniowym |
11 komentarzy:
...przepysznie wyglądają ;D
I mnie się podobają!
wspaniałe babeczki :) wyglądają bardzo smakowicie - jakby wyjęte z zaspy śnieżnej :) Pozdrawiam
Zapewniam że smakują tak samo- czyli wspaniale:)
Wyglądają pięknie! Wyobrażam sobie ich smak :) PYCHA!
Wyglądają prześlicznie, jak oprószone śniegiem :)
A nadzienie kusi ogromnie...
Nie ma w przepisie ilości mleka którą trzeba wymieszać z jajkami :(
Przepraszam,już poprawione, oczywiście powinno być ok 170 ml mleka. Pozdrawiam
mleko wymieszać z jajkami - mikserem ubić czy tylko wymieszać nieznacznie?
Witam, najlepiej lekko mikserem, ale na niskich obrotach i nie zbyt długo.
Wygladaja super!!!
Napewno wyprubuje z budyniem...musza bac pyszne... ;)
Pozdrawiam!
Prześlij komentarz