wtorek, 14 maja 2013

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami



lasagne

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami 

czyli klasyka gatunku, która zniknie z Waszego talerza szybciej niż przypuszczacie :-) 
Nieco pracochłonna, jednak warta poświęcenia. 


Składniki dla 4-5 osób:
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 60-70 dkg pieczarek
  • 2-3 cebule
  • 1 puszka pomidorów bez skórki lub 2-3 świeże pomidory 
  • 1 duży słoiczek koncentratu pomidorowego
  • około 400 ml wody 
  • kilka ząbków czosnku
  • opakowanie makaronu lasagne (ilość potrzebna uzależniona jest od wielkości naczynia żaroodpornego)
  • 40 dkg twardego żółtego sera nadającego się do utarcia 
  • sól, pieprz, suszone oregano i bazylia
  • papryczka chili (ilość wg uznania)
  • olej do smażenia
1. Przygotowanie farszu:
Na dużej, głębokiej patelni (wok) lub w dużym rondlu rozgrzać odrobinę oleju.  Mięso podsmażyć wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulą.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do smażącego się mięsa. Papryczkę chili (ilość wg uznania- ja dałam 1/4 średniej wielkości), pokroić w drobne paseczki i dodać do smażenia. Wszystkie składniki należy co jakiś czas mieszać, tak by nie przywarły do patelni. Do tego dodać puszkę pomidorów wraz z zalewą,  w przypadku jeżeli używamy świeże pomidory wcześniej należy je sparzyć i obrać ze skórki. Następnie koncentrat pomidorowy i wodę.  Doprawić solą,świeżo zmielonym pieprzem, suszone oregano i świeżą bazylią. Wszystko poddusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Tak przygotowany sos odstawić. 

2. Na małej patelni,podsmażyć umyte,obrane i pokrojone pieczarki, lekko doprawić solą i pieprzem i również odstawić na bok. 

3.W osobnym naczyniu utrzeć ser żółty na tarce o drobnych oczkach.

4.W między czasie przygotować beszamel wg przepisu poniżej:

Sos beszamelowy:
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • 3 szklanki mleka
  • przyprawy: świeżo utarta gałka muszkatołowa,pieprz, sól 
Masło z mąką na małym ogniu podgrzać na małym ogniu, aż masło się rozpuści i chwilkę pogotować (aż masło zacznie lekko bulgotać).Dodać mleko i przyprawy. Gotować nadal na małym ogniu ok 10-15 minut , cały czas mieszając trzepaczką do ubijania piany, aż sos zacznie gęstnieć. Beszamel powinien być puszysty i delikatny. 


Tak przygotowane wszystkie składniki są gotowe do przygotowania lasagne. 
Naczynia żaroodpornego smarujemy lekko olejem, a następnie wylewamy sos beszamelowy w ilości, która pozwoli pokryć całe jego dno. Następnie układamy surowe płaty makaronu, jeden koło drugiego. Przekładamy sosem z mięsem mielonym aż powstanie kolejna warstwa. Pieczarkami i posypujemy świeżo utartym serem.Następnie położyć drugą identyczną warstwę. Przekładać aż do wykorzystania wszystkich składników jednak górę zawsze kończymy warstwą makaronu polaną dużą ilością beszamelu, co pozwoli iż makaron nie będzie twardy. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką od niego lub gdy nie posiada jej to folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem, po tym czasie ściągnąć pokrywę naczynia lub folię i zapiekać jeszcze kolejne 10-15 minut. 

Próbowałam wielu przepisów jednak ten jak dla mnie jest przepyszny i nie rozpada się. Aby lasagne trzymała się w jednym kawałku, najlepiej po upieczeniu zostawić ją pod przykryciem jeszcze ok 20 minut w piekarniku. 

Smacznego :-) 



2 komentarze:

paauliska pisze...

mniam wygląda bardzo smakowicie :) aż się głodna zrobiłam :) a taaak dawno nie jadłam lasagne a tym czasem zapraszam na moje babeczki : http://misjawagawdol.blogspot.com/2013/05/pizamowe-gotowanie-czyli-pieczemy.html

lenka pisze...

Kurcze człowiek głodny, w pracy siedzi a tutaj takie smakołyki ma szansę oglądać.

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...