Czas na domową wędlinę: gotowana szynka
Składniki:
- 1-1,5 kg mięsa szynki (najlepiej kawałek tzw. kulki)
- 2l wody
- 1/3 szklanki soli kuchennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka majeranku
- 4-5 liściu laurowych
- 6 ząbków czosnku + 3 ząbki do nasmarowania mięsa
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 6 ziaren jałowca
- 2-3 ziarna pieprzu
Mięso szynki włożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać tak przez całą noc w lodówce. Następnego dnia przygotować zalewę: wodę połączyć z solą i resztą przypraw, zagotować na wolnym ogniu i przestudzić. Następnie do zimnej zalewy włożyć mięso szynki i powoli doprowadzić do wrzenia, przykręcić gaz i na delikatnym ogniu gotować mięso ok 15-20 minut. Po tym czasie mięso wraz z zalewą zostawić do samodzielnego wystudzenia. Po wystudzeniu, znów podgrzać zalewę i gotować mięso kolejne 15 do 20 minut. Po tym czasie wystudzone w zalewie mięso nadaje się do jedzenia. Gdyby było jeszcze nieco twarde można powtórzyć czynność gotowanie po raz trzeci, ale nie zawsze jest to konieczne.
Tak ugotowane mięso może zastąpić kupowaną w sklepach wędlinkę. Smakuje wyśmienicie na kanapkach , a przy tym jest zdrowe i nie zawiera żadnych konserwantów. Smacznego :-)
2 komentarze:
Piękna
Moja babcia robi pyszną
Kupuję bez targów .Domowa najlepsza! i tak apetycznie wygląda
Prześlij komentarz