sobota, 22 czerwca 2013

Domowa gotowana szynka


Czas na domową wędlinę: gotowana szynka

Składniki:
  • 1-1,5 kg mięsa szynki (najlepiej kawałek tzw. kulki)
  • 2l wody 
  • 1/3 szklanki soli kuchennej
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4-5 liściu laurowych
  • 6 ząbków czosnku + 3 ząbki do nasmarowania mięsa
  • 1 łyżeczka chili w proszku 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 6 ziaren jałowca
  • 2-3 ziarna pieprzu 
Mięso natrzeć odrobiną oliwy, 3 ząbka wyciśniętego czosnku, dokładnie obwiązać sznurkiem do wędlin lub grubą nicią, dzięki temu nie będzie się później rozpadało przy krojeniu. 
Mięso szynki włożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać tak przez całą noc w lodówce. Następnego dnia przygotować zalewę: wodę połączyć z solą i resztą przypraw, zagotować na wolnym ogniu i przestudzić. Następnie do zimnej zalewy włożyć mięso szynki i powoli doprowadzić do wrzenia, przykręcić gaz i na delikatnym ogniu gotować mięso ok 15-20 minut. Po tym czasie mięso wraz z zalewą zostawić do samodzielnego wystudzenia. Po wystudzeniu, znów podgrzać zalewę i gotować mięso kolejne 15 do 20 minut. Po tym czasie wystudzone w zalewie mięso nadaje się do jedzenia. Gdyby było jeszcze nieco twarde można powtórzyć czynność gotowanie po raz trzeci, ale nie zawsze jest to konieczne.
Tak ugotowane mięso może zastąpić kupowaną w sklepach wędlinkę. Smakuje wyśmienicie na kanapkach , a przy tym jest zdrowe i nie zawiera żadnych konserwantów. Smacznego :-)





2 komentarze:

Klaudia pisze...

Piękna
Moja babcia robi pyszną

lutka40 pisze...

Kupuję bez targów .Domowa najlepsza! i tak apetycznie wygląda

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...