środa, 16 października 2013

skórka pomarańczowa w syropie




Skórka pomarańczowa w syropie - idealny dodatek do ciast i różnych deserów.Dzięki smażeniu w cukrze jest niezwykle aromatyczna. Łatwa w przygotowaniu, a w dodatku można ją spokojnie przechowywać do 2-3 miesięcy , a poddając pasteryzacji przetrwa i w naszych spiżarniach znacznie dłużej. Przepis ten znalazłam na jednym z blogów kulinarnych i z pewnością będę go każdemu polecać :) 


Składniki na 3 słoiczki : 

  •  skórki z 6 dużych pomarańczy (ilość wg. uznania)
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  •  cukier wg. proporcji tj.:   100 g skórek - 300 g cukru - 125 ml wody 
  • woda 

Przygotowanie: 
Pomarańcze dokładnie myjemy, lekko nacinamy i obieramy równo ze skórki (tak by jej nie uszkodzić). Skórki z pomarańczy układamy w naczyniu i zalewamy zimną wodą. Moczymy je około 2 dni regularnie zmieniając wodę (2-3 razy dziennie). Po upływie czasu , wymieniamy wodę i zagotowujemy skórki na małym ogniu , gotujemy około 10-15 minut , a następnie skórki studzimy. 
Po ostudzeniu wycinamy białą część skórki czyli albedo , a później kroimy skórkę na cieniutkie plasterki czy drobną kostkę wg. uznania. 
Tak przygotowaną skórkę dokładnie ważymy i przygotowujemy cukier i wodę z wcześniej podanej już proporcji.
Do małego rondelka wsypujemy odmierzony cukier, zalewamy wodą i doprowadzamy wszystko do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu aż woda z cukrem zacznie gęstnieć i powstanie syrop. Do gotującego się syropu wrzucamy przygotowaną skórkę i wszystko dokładnie mieszamy. Skórkę gotujemy w syropie ok 10 minut na małym ogniu , cały czas dokładnie mieszając. Po 10 minutach odstawiamy skórkę do następnego dnia. Kolejnego dnia skórkę ponownie zagotowujemy , dodajemy łyżkę soku ze świeżo wyciśniętej cytryny i dokładnie mieszamy , chwilkę wszystko gotujemy. W między czasie wyparzamy słoiki i napełniamy je przygotowaną skórką pomarańczową. Jak już wspominałam skórkę można poddać procesowi pasteryzacji wtedy na pewno będziemy mieć pewność iż przetrwa dużo dłużej. 




2 komentarze:

Alina pisze...

Uwielbiam, zwłaszcza w sernikach i makowcach:)

Maluna pisze...

Ja taką skórkę gotową, pokrojoną, wkładam do pudełka i zamrażam w zamrażarce, bez syropu.
Potem w razie potrzeby nabieram trochę łyżką. Przepis bardzo dobry! :)

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...