piątek, 18 października 2013

Grzyby w śmietanie


grzyby leśne w śmietanie


Grzyby leśne w śmietanie


Sezon grzybiarski ma się ku końcowi, w tym roku zbiory były podobno całkiem udane, najwyższy zatem czas, by zamieścić przepis na pyszne duszone grzyby leśne w śmietanie:)

Składniki:
500g grzybów leśnych (najsmaczniejsze są podgrzybki i borowiki;)
2 duże cebule
3-4 ząbki czosnku
300ml śmietany 18%
sól, pieprz
pół szklanki wody
olej na patelnię

...tylko tyle:)

Grzyby starannie myjemy, oczyszczamy ze ściółki leśnej oraz ewentualnych pasażerów na gapę;)
Wkładka mięsna będzie nam w tym przypadku zbędna- tak więc ślimakom mówimy do widzenia. O robakach nie mówię, bo gdyby były obecne, grzyby na sos oczywiście się nie nadają.

Następnie osuszamy i kroimy, w paski lub kostkę, ale nie bardzo drobną.
Cebule kroimy w kosteczkę, i podsmażamy na patelni, tak by się zeszkliła, ale nie zrumieniła.
Przekładamy do średniego garnka, dodajemy grzyby oraz posiekany drobno czosnek (lepiej siekany niż przeciśnięty przez praskę, ale to moje zdanie), podlewamy odrobiną wody (pół szklanki) i dusimy na małym ogniu do czasu, aż będą całkiem miękkie.
Orientacyjnie 20-30 minut, ale trzeba to ocenić "na oko";) Gdyby w międzyczasie się przypalały, podlewamy ponownie wodą.
W końcowej fazie duszenia solimy, pieprzymy (wg gustu, ale pieprzu raczej nie żałujemy), zdejmujemy z ognia i lekko przestudziwszy, dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia.

 Gotowe- smacznego!:)

Wg mnie najlepiej smakują następnego dnia, a idealnie komponują się podane z puree ziemniaczanym i jakimś dobrym mięskiem, np. stekiem.

sosik grzybowy




Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...