niedziela, 27 października 2013

jesienna zupa dyniowa


Jesienna zupa dyniowa 


Z czym, w sensie kulinarnym, kojarzy nam się późne lato i wczesna jesień? Okres zbiorów jabłek, gruszek, śliwek, ziemniaków, buraków, cebuli, papryki, cukinii, kabaczków i wielu innych warzyw, a co się z tym wiąże, z produkowaniem wszelkiej maści przetworów z tych płodów natury, które pozwolą nam przetrwać zimę, racząc się mało przetworzonymi, naturalnymi i pozbawionymi chemii warzywami, sałatkami czy sosami w słoiczkach...
Gdy już jednak wszystkie powyższe zbiory zostaną zebrane, sprzedane, i skonsumowane lub zawekowane, 
rozpoczyna się okres, który jeszcze kilka lat temu uważaliśmy za koniec obcowania ze świeżymi płodami rolnymi prosto z pola.. Niesłusznie, jak się okazało- bowiem październik i początek listopada to czas zbiorów przepysznego, uniwersalnego i bardzo przydatnego warzywa: dyni...
Na blogu publikowaliśmy już kilka innych przepisów z zastosowaniem dyni, dziś zajmiemy się przepisem podstawowym i naszym ulubionym- na pyszną zupę dyniową:)


Składniki:
  • 1 kg obranej i pokrojonej w dowolne kawałek dynii 
  • 2 litr bulionu, rosołu lub ostatecznie może być również kostka rosołowa 
  • szklanka jogurtu naturalnego 
  • kilka ząbków czosnku 
  • 200g śmietankowego sera topionego
  • 2 cebule średniej wielkości 
  • przyprawy (curry, kurkuma, kminek, kolendra, sól, pieprz, ew. chili)
  • łyżka masła




Przygotowanie:
W rondelku na maśle podsmażyć cebulę pokrojoną w małą kostkę. 
Dynię oczyścić z nasion, obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę (ok. 1cm) i wrzucić do rondla, dusić do miękkości.Przeciśnięty przez praskę czosnek dodać do dyni i cebuli.  Gdy ostygnie zmiksować i zalać przygotowanym wcześniej bulionem i wszystko dokładnie zamieszać. Doprawić solą , świeżo zmielonym pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i dodać serek topiony , wszystko ponownie zmiksować tak by zupa zrobiła się aksamitna. Doprawić pozostałymi przyprawami. Podawać z keksem jogurtu naturalnego i gorącymi grzankami lub groszkiem ptysiowym. 

Zupa ta jest idealna na jesienne dni, dzięki przyprawie curry jest rozgrzewająca i aromatyczna. Pychotka :-) 


Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...