Jesienna zupa dyniowa
Gdy już jednak wszystkie powyższe zbiory zostaną zebrane, sprzedane, i skonsumowane lub zawekowane,
rozpoczyna się okres, który jeszcze kilka lat temu uważaliśmy za koniec obcowania ze świeżymi płodami rolnymi prosto z pola.. Niesłusznie, jak się okazało- bowiem październik i początek listopada to czas zbiorów przepysznego, uniwersalnego i bardzo przydatnego warzywa: dyni...
Na blogu publikowaliśmy już kilka innych przepisów z zastosowaniem dyni, dziś zajmiemy się przepisem podstawowym i naszym ulubionym- na pyszną zupę dyniową:)
Składniki:
- 1 kg obranej i pokrojonej w dowolne kawałek dynii
- 2 litr bulionu, rosołu lub ostatecznie może być również kostka rosołowa
- szklanka jogurtu naturalnego
- kilka ząbków czosnku
- 200g śmietankowego sera topionego
- 2 cebule średniej wielkości
- przyprawy (curry, kurkuma, kminek, kolendra, sól, pieprz, ew. chili)
- łyżka masła
Przygotowanie:
W rondelku na maśle podsmażyć cebulę pokrojoną w małą kostkę.
Dynię oczyścić z nasion, obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę (ok. 1cm) i wrzucić do rondla, dusić do miękkości.Przeciśnięty przez praskę czosnek dodać do dyni i cebuli. Gdy ostygnie zmiksować i zalać przygotowanym wcześniej bulionem i wszystko dokładnie zamieszać. Doprawić solą , świeżo zmielonym pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i dodać serek topiony , wszystko ponownie zmiksować tak by zupa zrobiła się aksamitna. Doprawić pozostałymi przyprawami. Podawać z keksem jogurtu naturalnego i gorącymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zupa ta jest idealna na jesienne dni, dzięki przyprawie curry jest rozgrzewająca i aromatyczna. Pychotka :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz