Smaczny i zdrowy sos pomidorowy
- pomidory najlepsza będzie odmiana typu lima - ilość wg. uznania , u mnie przynajmniej 5 kg
- sól , cukier , świeżo zmielony pieprz
- świeże zioła : bazylia, oregano, tymianek , szałwia
- czosnek
Przygotowanie:
1. Pomidory dokładnie myjemy , parzymy wrzątkiem tak by następnie łatwiej pozbawić je skórek. Kroimy na ćwiartki i wycinamy zielone części.
2. Pokrojone i obrane pomidory umieszczamy w dużym garnku , dodajemy na dno odrobinę wody, a następnie gotujemy,aż zaczną się lekko rozpadać.
3. Do rozgotowanych pomidorów , dodajemy kilka ząbków czosnku , świeże zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Ilość przypraw , ziół i czosnku dodajemy wg. uznania.
4. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików.
5. Pomidory pasteryzujemy od zagotowania ok . 15 minut.
Tak przygotowane sosy pomidorowe posłużą nam całą zimę , idealnie nadadzą się do przygotowania przeróżnych sosów , czy zupy pomidorowej. U mnie rozchodzą się dość szybko , dlatego jak tylko przychodzi sezon na pomidory , przetwarzam każdą ilość pomidorów i zapełniam nimi swoją piwnicę :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz