poniedziałek, 28 października 2013

Sos pomidorowy do słoików


Smaczny i zdrowy sos pomidorowy

Składniki:

  • pomidory najlepsza będzie odmiana typu lima - ilość wg. uznania , u mnie przynajmniej 5 kg 
  • sól , cukier , świeżo zmielony pieprz
  • świeże zioła : bazylia, oregano, tymianek , szałwia 
  • czosnek 
Przygotowanie: 
1. Pomidory dokładnie myjemy , parzymy wrzątkiem tak by następnie łatwiej pozbawić je skórek. Kroimy na ćwiartki i wycinamy zielone części. 
2. Pokrojone i obrane pomidory umieszczamy w dużym garnku , dodajemy na dno odrobinę wody, a następnie gotujemy,aż zaczną się lekko rozpadać. 
3. Do rozgotowanych pomidorów , dodajemy kilka ząbków czosnku , świeże zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Ilość przypraw , ziół i czosnku dodajemy wg. uznania. 
4. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików. 
5. Pomidory pasteryzujemy od zagotowania ok . 15 minut. 


Tak przygotowane sosy pomidorowe posłużą nam całą zimę , idealnie nadadzą się do przygotowania przeróżnych sosów , czy zupy pomidorowej. U mnie rozchodzą się dość szybko , dlatego jak tylko przychodzi sezon na pomidory , przetwarzam każdą ilość pomidorów i zapełniam nimi swoją piwnicę :-) 








Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...