środa, 30 października 2013

Surówka z selera z rodzynkami i orzechami włoskimi

surówka z selara 

Czy wiesz, że seler ma wiele dobroczynnych właściwości dla twojego zdrowia? Seler korzeniowy należy do najmniej kalorycznych warzyw, zawiera tylko 7 kcal. Ponadto, w swoim składzie ma  aż 86 cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Oprócz tego zawiera jeszcze: naturalną witaminę B kompleks, kwas foliowy, witaminę PP. W ciemnozielonej łodydze naciowej zawarte są:
  • beta-karoten, witamina E – zwana witaminą miłości. Seler posiada również: fosfor, wapń, 
  • potas, cynk, magnez, żelazo.
W selerze znajdują się flawonoidy. Są to związki roślinne, które mają silne działanie przeciwzapalne, antyutleniające, rozkurczające i moczopędne. Również furanokumaryny wykazują działanie moczopędne i rozkurczające. Już w czasach starożytnych, za czasów Hipokratesa, seler był uważany za znakomity środek uspokajający. Polecano go również jako naturalny afrodyzjak.Seler jest wspaniałym produktem odchudzającym, a szczególnie jego odmiana naciowa. Ten gatunek selera możemy jeść na surowo, dzięki czemu nie tracimy cennych witamin. Doskonale nadaje się do sałatek, zup i surówek. 

Surówka z selera z rodzynkami i orzechami włoskimi 

Składniki:


  • pół sporego selera
  • średnie jabłko 
  • nieduża garstka rodzynek (można je wcześniej namoczyć w wodzie)
  • 5-6 połówek orzechów włoskich
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • ew. cukier wg. uznania


Wykonanie:

Jabłko i seler obrać, zetrzeć na tarce. Rodzynki wcześniej namoczyć w wodzie, odcisnąć a następnie dodać do selera. Orzechy pokruszyć w dłoniach , dodać  majonez i jogurt naturalny. Doprawić do smaku solą i pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru , wg. uznania. 


Smacznego :-) 

Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...