surówka z selara |
Czy wiesz, że seler ma wiele dobroczynnych właściwości dla twojego zdrowia? Seler korzeniowy należy do najmniej kalorycznych warzyw, zawiera tylko 7 kcal. Ponadto, w swoim składzie ma aż 86 cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Oprócz tego zawiera jeszcze: naturalną witaminę B kompleks, kwas foliowy, witaminę PP. W ciemnozielonej łodydze naciowej zawarte są:
- beta-karoten, witamina E – zwana witaminą miłości. Seler posiada również: fosfor, wapń,
- potas, cynk, magnez, żelazo.
Surówka z selera z rodzynkami i orzechami włoskimi
Składniki:
- pół sporego selera
- średnie jabłko
- nieduża garstka rodzynek (można je wcześniej namoczyć w wodzie)
- 5-6 połówek orzechów włoskich
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- świeżo mielony pieprz
- ew. cukier wg. uznania
Wykonanie:
Jabłko i seler obrać, zetrzeć na tarce. Rodzynki wcześniej namoczyć w wodzie, odcisnąć a następnie dodać do selera. Orzechy pokruszyć w dłoniach , dodać majonez i jogurt naturalny. Doprawić do smaku solą i pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru , wg. uznania.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz