Składniki:
- ok. 5 kg papryki czerwonej
- 1 duża lub 2 średnie cebule
Zalewa :
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1/2 łyżka soli
- 2 łyżki cukru
na 5 kg papryki potrzebne będą 3 porcje zalewy
Do każdego słoika dodajemy :
- ziarenka gorczycy
- ziele angielskie
- liść laurowy
- czosnek
- pieprz ziarnisty kolorowy
Paprykę dokładnie myjemy, oczyszczamy gniazda nasienne , kroimy na grube podłużne paski szerokości ok 2-3 cm. Słoiki wyparzyć , a następnie do każdego wrzucić po 1-2 ząbku czosnku (w zależności od wielkości), kilka ziarenek gorczycy, pieprzu ziarnistego kolorowego , ziele angielskie oraz liść laurowy. Cebulę obrać i pokroić w w grube paski i dodać po kilka do każdego słoika.
W garnku przygotować zalewę z podanych składników , a następnie ją zagotować.
Do słoików ciasno wkładać plastry papryki jedno koło drugiego , a później zalewać gorącą zalewą.
Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować ok 15-20 minut od zagotowania się wody.Studzić postawione do góry dnem.
Tak przygotowaną paprykę możemy wykorzystywać w zimie do przeróżnych sałatek, jako dodatek do obiadu czy po prostu na kanapkę.
Smacznego :-)
1 komentarz:
ale jesteś pracowita :) może też zrobię ??
Czesława uwielbiam !
Prześlij komentarz