wtorek, 8 października 2013

Papryka konserwowa






Składniki: 

  • ok. 5 kg papryki czerwonej 
  • 1 duża lub 2 średnie cebule
Zalewa : 
  • 4 szklanki wody 
  • 1 szklanka octu 10% 
  • 1/2 łyżka soli 
  • 2 łyżki cukru 
na 5 kg papryki potrzebne będą 3 porcje zalewy 

Do każdego słoika dodajemy :
  • ziarenka gorczycy 
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy 
  • czosnek 
  • pieprz ziarnisty kolorowy 

Paprykę dokładnie myjemy, oczyszczamy gniazda nasienne , kroimy na grube podłużne paski szerokości  ok 2-3 cm. Słoiki wyparzyć , a następnie do każdego wrzucić po 1-2 ząbku czosnku (w zależności od wielkości), kilka ziarenek gorczycy, pieprzu ziarnistego kolorowego , ziele angielskie oraz liść laurowy. Cebulę obrać i pokroić w w grube paski i dodać po kilka do każdego słoika. 
W garnku przygotować zalewę z podanych składników , a następnie ją zagotować. 
Do słoików ciasno wkładać plastry papryki jedno koło drugiego , a później zalewać gorącą zalewą. 
Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować ok 15-20 minut od zagotowania się wody.Studzić postawione do góry dnem. 
Tak przygotowaną paprykę możemy wykorzystywać w zimie do przeróżnych sałatek, jako dodatek do obiadu czy po prostu na kanapkę. 

Smacznego :-) 




1 komentarz:

Marta pisze...

ale jesteś pracowita :) może też zrobię ??
Czesława uwielbiam !

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...