poniedziałek, 30 grudnia 2013

Keks siostry Anieli

keks świąteczny 

Keks wg przepisu siostry Anieli 



Do keksa dajemy tyle samo cukru, masła i mąki, co bakalii.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 25 dag miękkiego masła- margaryny 
  • 25 dag cukru pudru
  • 25 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie - 25 dag
  • szczypta soli

Wykonanie:

Utrzeć masło w makutrze. Wsypać cukier puder i dalej ucierać. Dodać żółtka do masy i dobrze ją utrzeć. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać dalej na gładką masę. Wsypać bakalie: 10 dag rodzynek,10 dag orzechów i 5 dag skórki pomarańczowej. Wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę (dodać szczyptę soli, wtedy lepiej się ubija). Delikatnie wymieszać z ciastem.

Ciasto równomiernie rozłożyć w keksówce dobrze wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą .

Piec w temp. 170 stopni przez 1 godzinę.



Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...