poniedziałek, 23 grudnia 2013

Matjasy w zalewie

śledzie w zalewie octowej 


Proste w wykonaniu, a zarazem pyszne ,idealnie mogą nadawać się do zjedzenia w Wigilijny wieczór, choć nie tylko. 
U nas połowa już zniknęła :-) 

Matjasy w zalewie octowej 

Składniki: 
  • 10 płatów wymoczonych solonych śledzi 
  • 3-4 cebule 
Zalewa : 
  • 1 szklanka wody 
  • 7 łyżek octu 
  • 8 łyżeczek cukru 
  • 5 ziarenek ziela angielskiego 
  • 5 ziarenek pieprzu 
  • 5 liściu laurowych 
Śledzie wymoczyć, odsączyć z wody papierowym ręcznikiem , pokroić większe kawałki. 
Cebulę pokroić w piórka. 

Przygotowane zalewy : 
Wodę, cukier i przyprawy włożyć do małego rondelka , dodać pokrojoną w piórka cebulę i pogotować razem ok 3-4 minuty. Dodać ocet , wymieszać i jeszcze chwilkę razem gotować. 
Cebulę odcisnąć z zalewy , układać na dnie naczynia w którym ,będziemy przechowywać śledzie. Układać warstwami : cebula, matjasy , cebula , matjasy , cebula. Wszystko zalać przygotowaną letnią zalewą i na wierzch dodać 2-3 łyżki oliwy. Wstawić do lodówki na 1-2 dni. Tak przygotowane śledzie przechowywać można w lodówce do 3 tygodni. Podawać odsączone z zalewy wraz z cebulką. 
Smacznego :-) 


matjasy 

Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...