śledzie w zalewie octowej |
Proste w wykonaniu, a zarazem pyszne ,idealnie mogą nadawać się do zjedzenia w Wigilijny wieczór, choć nie tylko.
U nas połowa już zniknęła :-)
Matjasy w zalewie octowej
Składniki:
- 10 płatów wymoczonych solonych śledzi
- 3-4 cebule
Zalewa :
- 1 szklanka wody
- 7 łyżek octu
- 8 łyżeczek cukru
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- 5 liściu laurowych
Śledzie wymoczyć, odsączyć z wody papierowym ręcznikiem , pokroić większe kawałki.
Cebulę pokroić w piórka.
Przygotowane zalewy :
Wodę, cukier i przyprawy włożyć do małego rondelka , dodać pokrojoną w piórka cebulę i pogotować razem ok 3-4 minuty. Dodać ocet , wymieszać i jeszcze chwilkę razem gotować.
Cebulę odcisnąć z zalewy , układać na dnie naczynia w którym ,będziemy przechowywać śledzie. Układać warstwami : cebula, matjasy , cebula , matjasy , cebula. Wszystko zalać przygotowaną letnią zalewą i na wierzch dodać 2-3 łyżki oliwy. Wstawić do lodówki na 1-2 dni. Tak przygotowane śledzie przechowywać można w lodówce do 3 tygodni. Podawać odsączone z zalewy wraz z cebulką.
Smacznego :-)
matjasy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz