czwartek, 19 grudnia 2013

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa 

Składniki:
  • 300-500 g świeżych lub mrożonych grzybów (oczywiście im więcej tym smaczniejsza zupa) 
  • 1 drobno posiekana większa cebula 
  • skrzydełko z indyka 
  • włoszczyzna : marchew, pietruszka , kawałek selera, por,
  • kilka suszonych grzybów – uprzednio namoczonych we wrzątku + woda z ich moczenia
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz , majeranek, ziele angielskie , liść laurowy, maggi i wegeta (opcjonalnie)
  • odrobina soku z cytryny
  • pół opakowanie makaronu typu łazanki 
  • 2-3 litry wody
  • 2 łyżeczki mąki 
  • śmietana do zup i sosów 
Wykonanie:
Skrzydełko z indyka umyć, włoszczyznę obrać. Marchew pokroić w talarki , pietruszkę , kawałek selera , por przekroić na mniejsze kawałki. Skrzydełko zalać wodą i zagotować , po tym czasie wymienić wodę na świeżą bez szumowin , dodać warzywa , ziele angielskie , liść laurowy , łyżeczkę soli i gotować. Suszone grzybki przełożyć do szklanki i zalać wrzątkiem i tak pozostawić. Świeże grzyby oczyścić i umyć , mrożone rozmrozić i przepłukać. Pokroić w większe kawałki. Do osobnego garnka przełożyć grzyby, zalać ok 1 l wody i gotować , aż do miękkości. Po ugotowaniu grzyby wraz z wywarem przecedzić przez sito i przełożyć do gotującego się wywaru ze skrzydełkiem z indyka. Pogotować jeszcze chwilkę , w momencie kiedy warzywa i indyk będą miękkie wyciągnąć skrzydełko (mięsko po obraniu ze skrzydełka można użyć do pierogów , krokietów czy też jako wkładkę mięsną do zupy). Namoczone suszone grzyby pokroić w drobną kosteczkę i dodać do zupy wraz z wodą , w której się moczyły.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na złoto na łyżce masła , a następnie dodać odrobinę zupy na patelnie chwilkę jeszcze podsmażyć wszystko i przełożyć do gotującego się garnka z zupą. 
Do zupy dodać odrobinę soku z cytryny , sól , pieprz , majeranek i ewentualnie jeśli ktoś lubi vegetę i maggi. 
W małym kubeczku dodać 2 łyżeczki mąki , odrobinę zimnej wody przegotowanej razem zamieszać i dodać 1/4 opakowania śmietany do zup i sosów. Razem wszystko zamieszać , dodać chochelkę gotującej się zupy , a następnie przelać śmietanę z mąką i woda zupy , cały czas mieszając. 
Spróbować zupę i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku wg własnych upodobań. 
Zupę podawać z makaronem łazanki .
Smacznego :-)







Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...