Zupa grzybowa
Składniki:
- 300-500 g świeżych lub mrożonych grzybów (oczywiście im więcej tym smaczniejsza zupa)
- 1 drobno posiekana większa cebula
- skrzydełko z indyka
- włoszczyzna : marchew, pietruszka , kawałek selera, por,
- kilka suszonych grzybów – uprzednio namoczonych we wrzątku + woda z ich moczenia
- natka pietruszki
- sól, pieprz , majeranek, ziele angielskie , liść laurowy, maggi i wegeta (opcjonalnie)
- odrobina soku z cytryny
- pół opakowanie makaronu typu łazanki
- 2-3 litry wody
- 2 łyżeczki mąki
- śmietana do zup i sosów
Wykonanie:
Skrzydełko z indyka umyć, włoszczyznę obrać. Marchew pokroić w talarki , pietruszkę , kawałek selera , por przekroić na mniejsze kawałki. Skrzydełko zalać wodą i zagotować , po tym czasie wymienić wodę na świeżą bez szumowin , dodać warzywa , ziele angielskie , liść laurowy , łyżeczkę soli i gotować. Suszone grzybki przełożyć do szklanki i zalać wrzątkiem i tak pozostawić. Świeże grzyby oczyścić i umyć , mrożone rozmrozić i przepłukać. Pokroić w większe kawałki. Do osobnego garnka przełożyć grzyby, zalać ok 1 l wody i gotować , aż do miękkości. Po ugotowaniu grzyby wraz z wywarem przecedzić przez sito i przełożyć do gotującego się wywaru ze skrzydełkiem z indyka. Pogotować jeszcze chwilkę , w momencie kiedy warzywa i indyk będą miękkie wyciągnąć skrzydełko (mięsko po obraniu ze skrzydełka można użyć do pierogów , krokietów czy też jako wkładkę mięsną do zupy). Namoczone suszone grzyby pokroić w drobną kosteczkę i dodać do zupy wraz z wodą , w której się moczyły.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na złoto na łyżce masła , a następnie dodać odrobinę zupy na patelnie chwilkę jeszcze podsmażyć wszystko i przełożyć do gotującego się garnka z zupą.
Do zupy dodać odrobinę soku z cytryny , sól , pieprz , majeranek i ewentualnie jeśli ktoś lubi vegetę i maggi.
W małym kubeczku dodać 2 łyżeczki mąki , odrobinę zimnej wody przegotowanej razem zamieszać i dodać 1/4 opakowania śmietany do zup i sosów. Razem wszystko zamieszać , dodać chochelkę gotującej się zupy , a następnie przelać śmietanę z mąką i woda zupy , cały czas mieszając.
Spróbować zupę i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku wg własnych upodobań.
Zupę podawać z makaronem łazanki .
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz