paszteciki z ciasta francuskiego |
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Składniki:
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1/2 kg pieczarek
- ok 60 g suszonych grzybów (można ciut mniej)
- 1-2 większe cebule
- sól , pieprz do smaku
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- jajko
- do posypania, np. czarnuszka, sezam, kminek, siemię lniane
Kapustę wypłukać , włożyć do garnka z wodą i zagotować z dodatkiem liścia laurowego oraz kilku ziarenek pieprzu i ziela angielskiego. Cebulkę pokroić w drobną kostkę , lekko przyrumienić do tego dodać pokrojone w kostkę pieczarki i wszystko razem przesmażyć. Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić na dłuższą chwilkę. Do podduszonych pieczarek i cebuli dodać pokrojone namoczone suszone grzyby i razem jeszcze chwilkę smażyć. Ugotowaną kapustę odcedzić , poczekać do wystygnięcia. W maszynce do mielenia mięsa zemleć kapustę z usmażonymi suszonymi grzybami , pieczarkami i cebulą.
Tak przygotowany farsz doprawić: solą i pieprzem , ewentualnie ulubionymi przyprawami.
Z farszu odcisnąć nadmiar wody. Płaty ciasta francuskiego rozwinąć , na każdym ułożyć pionowy pasek z przygotowanego farszu. Zwinąć ciasto tworząc rulon i odcinać. Czynność powtórzyć.
Każdy rulonik lekko spłaszczyć i pociąć na prostokąty. .Paszteciki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Każdy pasztecik posmarować jajkiem i oprószyć np czarnuszką , sezamem , kminkiem czy siemieniem lniany.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 – 200 stopni C , aż paszteciki się lekko przyrumienią (około 15 minut).
Takie paszteciki mogą być idealnym urozmaiceniem świątecznego stołu czy przekąską sylwestrową. Podane na gorąco z czerwonym barszczykiem z pewnością posmakują nie jednej osobie.
Smacznego :-)
paszteciki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz