niedziela, 29 grudnia 2013

Paszteciki z ciasta francuskiego

paszteciki z ciasta francuskiego 

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 


Składniki:
  • 1/2 kg kiszonej kapusty 
  • 1/2 kg pieczarek 
  • ok 60 g suszonych grzybów (można ciut mniej)
  • 1-2 większe cebule 
  • sól , pieprz do smaku
  • 2 opakowania ciasta francuskiego 
  • jajko 
  • do posypania, np. czarnuszka, sezam, kminek, siemię lniane
Wykonanie : 

Kapustę wypłukać , włożyć do garnka z wodą i zagotować z dodatkiem liścia laurowego oraz kilku ziarenek pieprzu i ziela angielskiego. Cebulkę pokroić w drobną kostkę , lekko przyrumienić do tego dodać pokrojone w kostkę pieczarki i wszystko razem przesmażyć. Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić na dłuższą chwilkę. Do podduszonych pieczarek i cebuli dodać pokrojone namoczone suszone grzyby i razem jeszcze chwilkę smażyć. Ugotowaną kapustę odcedzić , poczekać do wystygnięcia. W maszynce do mielenia mięsa zemleć kapustę z usmażonymi suszonymi grzybami , pieczarkami i cebulą. 
Tak przygotowany farsz doprawić: solą i pieprzem , ewentualnie ulubionymi przyprawami. 
Z farszu odcisnąć nadmiar wody. Płaty ciasta francuskiego  rozwinąć , na każdym ułożyć pionowy pasek z przygotowanego farszu. Zwinąć ciasto tworząc rulon i odcinać. Czynność powtórzyć. 
Każdy rulonik lekko spłaszczyć i pociąć na prostokąty. .Paszteciki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Każdy pasztecik posmarować jajkiem i oprószyć np czarnuszką , sezamem , kminkiem czy siemieniem lniany. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 – 200 stopni C , aż paszteciki się lekko przyrumienią  (około 15 minut). 

Takie paszteciki mogą być idealnym urozmaiceniem świątecznego stołu czy przekąską sylwestrową. Podane na gorąco z czerwonym barszczykiem z pewnością posmakują nie jednej osobie. 

Smacznego :-) 

paszteciki

Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...