Sałatka z czerwonej kapusty |
Kolejna propozycja przetworów, może jeszcze komuś uda się ją wykonać przed nadejściem wielkimi krokami zimy :-) Przepis ten dostałam od swojej Mamy, która zdopingowała mnie do zrobienia jej, co prawda nie bardzo miałam chęci , ale teraz mogę jej tylko dziękować :-) Sałatka wyszła przepyszna, jest świetnym dodatkiem do obiadów.
Kapusta czerwona
Składniki:
- 2 kg czerwonej kapusty
- 1 kg cebuli
- sól
Czerwoną kapustę poszatkować na średnich oczkach do dużej miski , cebulę pokroić w kostkę i przełożyć do osobnej miski. Zasolić osobno i pozostawić tak przez 24 h.
Na drugi dzień odcisnąć kapustę i cebulę z wytworzonego "soku" i razem wymieszać w większym naczyniu.
Z podanych poniżej składników przygotować zalewę.
Składniki na zalewę:
- 1 1/2 l wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- liście laurowe , ziele angielskie
Wszystko razem zagotować.
Do gotującej zalewy dodać wymieszaną kapustę z cebulą i chwilkę wszystko pogotować na małym ogniu.
Tak przygotowaną kapustę nakładać do wyparzonych wcześniej słoików.
Pasteryzować od zagotowania się wody ok 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz