poniedziałek, 2 grudnia 2013

Czerwona kapusta

Sałatka z czerwonej kapusty 


Kolejna propozycja przetworów, może jeszcze komuś uda się ją wykonać przed nadejściem wielkimi krokami zimy :-) Przepis ten dostałam od swojej Mamy, która zdopingowała mnie do zrobienia jej, co prawda nie bardzo miałam chęci , ale teraz mogę jej tylko dziękować :-) Sałatka wyszła przepyszna, jest świetnym dodatkiem do obiadów. 


Kapusta czerwona 

Składniki:

  • 2 kg czerwonej kapusty
  • 1 kg cebuli
  • sól 

Czerwoną kapustę poszatkować na średnich oczkach do dużej miski , cebulę pokroić w kostkę i przełożyć do osobnej miski. Zasolić osobno i pozostawić tak przez 24 h. 
Na drugi dzień odcisnąć kapustę i cebulę z wytworzonego "soku" i razem wymieszać w większym naczyniu. 
Z podanych poniżej składników przygotować zalewę. 

Składniki na zalewę:


  • 1 1/2 l wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • liście laurowe , ziele angielskie

Wszystko razem zagotować. 
Do gotującej zalewy dodać wymieszaną kapustę z cebulą i chwilkę wszystko pogotować na małym ogniu. 
Tak przygotowaną kapustę nakładać do wyparzonych wcześniej słoików.
Pasteryzować od zagotowania się wody ok 15-20 minut. 



Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...