Placki dyniowo-ziemniaczane |
Placuszki z dyni i ziemniaków to chyba jedno z ulubionych dań właśnie z dyni :) można do nich użyć dyni w sezonie lub mrożonej.
Placuszki dyniowe |
Składniki:
- 3 większe ziemniaki
- ok. 1/2 kg dyni
- 1 duża cebula
- 1 jajko lub 2 jeśli są malutkie
- mąka ok 2-3 łyżek w zależności od konsystencji ciasta
- 2-3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- pieprz, sól
placki dyniowo-ziemniaczane z dipem czosnkowym |
Przygotowanie:
Dynię i ziemniaki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane. Jeżeli warzywa puściły zbyt dużo wody , odlewamy ją i lekko je odciskamy.
Czosnek wycisnąć i dodać do dyni i ziemniaków. Wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami do smaku.
Na koniec dodajemy mąkę i zagęszczamy nią masę.
Placki smażymy podobnie jak tradycyjne placki ziemniaczane , podajemy z keksem śmiatany czy jogurtu naturalnego lub dipem czosnkowym.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz