środa, 26 lutego 2014

Placki dyniowo-ziemniaczane




Placki dyniowo-ziemniaczane




Placuszki z dyni i ziemniaków to chyba jedno z ulubionych dań właśnie z dyni :) można do nich użyć dyni w sezonie lub mrożonej. 

Placuszki dyniowe


Składniki: 
  • 3 większe ziemniaki
  •  ok. 1/2 kg dyni
  •   1 duża cebula 
  • 1 jajko lub 2 jeśli są malutkie
  • mąka ok 2-3 łyżek w zależności od konsystencji ciasta
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • olej do smażenia  
  •   pieprz, sól
placki dyniowo-ziemniaczane z dipem czosnkowym
Przygotowanie: 
 Dynię i ziemniaki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane. Jeżeli warzywa puściły zbyt dużo wody , odlewamy ją i lekko je odciskamy.
Czosnek wycisnąć i dodać do dyni i ziemniaków. Wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami do smaku.
Na koniec dodajemy mąkę i zagęszczamy nią masę. 
Placki smażymy podobnie jak tradycyjne placki ziemniaczane , podajemy z keksem śmiatany czy jogurtu naturalnego lub dipem czosnkowym. 
Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...